Új buszokat vásárolt a HKV

Új buszokat vásárolt a HKV
Nagyvárad – Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Helyi Közszállítási Vállalat székhelyén. Csuzi István vezérigazgató bemutatta a nemrég vásárolt új Solaris típusú buszokat és az első női buszsofőrt.

Csuzi István vezérigazgató bejelentette: a 10 darab, Solaris Urbino típusú lengyel autóbuszt közösen vette a Helyi Közszállítási Vállalat és a Nagyváradi Önkormányzat. A beszerzés története hosszú hónapokra nyúlik vissza. Még 2007-ben írták ki az első versenytárgyalást új járművek vásárlása céljából, azonban ennek végeredményét megfellebbezték. Több pert követően végül új eljárást indítottak, melynek köszönhetően 12 Volvo típusú busszal gazdagodott a váradi tömegközlekedés. Azonban az illető beszállító nem teljesítette a 24 minibusz szállítására vonatkozó kötelezettségét, így megmaradt némi pénzösszeg abból 33 millió euróból, melyet eredetileg a gépjárműpark felújítására szántak. Ez 10 Siemens ULF villamos és 20 busz megvásárlását jelentette. Időközben 2009 márciusában a midibuszok szállítását vállaló cég csődbe ment, illetve végleges és visszavonhatatlan döntést hozott a kolozsvári Fellebbviteli Bíróság, melyben arra kötelezte a HKV-t, hogy a 2007-es pályáztatás győztesétől, a lengyel Solaris cégtől vásároljon buszokat. Mivel az adott pillanatban a HKV nem rendelkezett a szükséges pénzösszeggel, újratárgyalta a szerződésnek a jótállásra, a mennyiségre és az árra vonatkozó részeit a Solarissal. Végül 10 buszban állapodtak meg, darabonként 208 ezer euróért, melybe beletartoznak az extrák, illetve egyéb pluszköltségek is. (Melyből a HKV 1,2 millió eurót, az önkormányzat pedig 880 ezer eurót fizet ki). A négy éves jótállás mellett például a lengyelek azt is vállalták, hogy szervízegységet létesítenek a HKV udvarán.

Női buszsofőr

Dr. Gheorghe Carp alpolgármester hangsúlyozta: az új tömegközlekedési járműveknek a vásárlása a váradi önkormányzat azon stratégiájának a részét képezi, melynek megfelelően a rövidebb időtartamú, ezért drágább parkolóhelyek kialakításával párhuzamosan a HKV gépjárműparkját is felújítják. Ezzel, illetve az új buszmegállóknak és járatoknak a létesítésével növelni szeretnék az utazóközönség komfortérzetét, illetve arra szeretnék buzdítani a lakosságot, hogy a tömegközlekedést válasszák a gépkocsik helyett.

Csuzi István ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy új táblákat szeretnének kihelyezni a megállókban. Az ötletbörzéjük két modellt eredményezett, melyet a napokban a városházán fognak kiállítani. Később a HKV honlapján is meg lehet tekinteni ezeket, ahol az érdeklődők megszavazhatják, hogy melyik változat tetszik a jobban nekik. A vezérigazgató Nagyvárad első női buszsofőrjét, Kiss Réka Hajnalkát is bemutatta az újságíróknak, aki az egyik Solaris buszt fogja vezetni.

Váradi gépjárműpark

A 10 Solaris Urbino típusú buszból 3 érkezett Váradra, karácsonykor már utazni lehet ezekkel. A többi 7-nek a szállítása januárban várható. A Volvóktól eltérően végig alacsony padlózatúak, 29 ül? és 63 állóhellyel rendelkeznek, 1 hely pedig a mozgássérültek számára van fenntartva. 12 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 3,05 méter magasak, s eleget tesznek az EURO 5-ös környezetvédelmi normának. Jelen pillanatban 11 Ikarus, 3 Renault, 4 Rocar, 11 Liaz, 20 Mercedes és 12 Volvo típusú busz található a HKV gépjárműparkjában.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , , ,