Úgy tűnik, van megoldás

Szatmár megye – Szatmárnémetiben a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola veszi át a bezárásra ítélt szatmárnémeti Dariu Pop Általános Iskola magyar és román tagozatos elemi osztályait. Erről megegyezés is született.

Megegyezett CristianPop, a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola igazgatója, illetve a nyáron kapuit bezáró szatmárnémetiDariuPopÁltalánosIskola vezetője, IoanPopşa, így a 16–os lakónegyedben működő tanintézmény magyar és román tagozatos elemi osztályosai ősztől az előbbi iskolában kezdik a következő tanévet.
Pop elmondta, néhány termet átalakítanak majd annak érdekében, hogy minden osztály diákja délelőtt járhasson iskolába. Popşa hozzátette, a Bălcescu–Petőfi Általános Iskolában helyet kaphat néhány gimnazista osztály tanulója is, viszont számukra nem biztosíthat a „befogadó” külön tantermet, így összevont osztályok lesznek. Ebben az esetben a szülők dönthetik el, hogy mely iskolába iratja gyermekét. A DariuPopÁltalánosIskola igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy értesítette a pedagógusok mozgásáért felelős bizottságot a megszűnő tanári állásokkal kapcsolatban annak érdekében, hogy összeállíthassák azt a pontrendszert, amely alapján új állásra pályázhatnak majd a tanárok. Tudomása szerint a tanári állásokért az első versenyvizsgákat májusban tartják.
SzelykeOtília, a DariuPopÁltalánosIskola III. C osztályának tanítónője elmondta, kollégáivak abban reménykednek, hogy a címzetes tanári állással rendelkezők nem maradnak munka nélkül.
SzelykeOtília véleménye szerint, osztályok összevonása következtében, egy harmincas létszámú osztályban is lehet minőségi oktatásról beszélni, ez a diákok hozzállásától függ. „Megtörténhet, hogy a gyengébben teljesítő diákot ösztönözhetik is osztálytársai” – véli a tanító.
Mint arról többször is beszámoltunk, Szatmárnémetiben a tanév végén három tanintézmény kénytelen bezárni kapuit: a DariuPopÁltalánosIskola mellett a 13–as és 7–es számú általános iskola.