Ötven százalékos béremelést ígér a kormányfő

Ötven százalékos béremelést ígér a kormányfő
A román miniszterelnök a hét végén a minimálbér 50 százalékos emelését helyezte kiáltásba 2014-re, mert a kormány úgymond nem akarja alacsony szinten tartani a béreket csupán azért, hogy a külföldi befektetőknek emiatt legyen vonzó Románia.

Calin Popescu-Tariceanu szerint országának európai szinten kialakított üzleti környezetével kell versenyképessé válnia, és nem a kis fizetésekkel. Elmondta, hogy minden bérből és fizetésből élőnek élveznie kell az idei első félév 8 százalékos gazdasági növekedésének gyümölcsét és már meg is hozták a döntést a minimálbérek emeléséről a Román Nemzeti Bank és a társadalmi partnerek képviselőivel folytatott megbeszélések eredményeként. A minimálbérnek az országban el kell érnie, az uniós normáknak is megfelelve, az átlagfizetés felét. Jelenleg annak csak 31 százaléka.

Popescu-Tariceanu megemlítette, hogy a jelenlegi kormányzat ideje alatt – 2004-hez képest – 92 százalékkal nőtt a romániai minimálbér, ami a szakszervezettekkel pénteken létrejött megállapodás alapján októbertől 540 lej lesz.