"Ötven százalék az esély a megegyezésre"

Nagyvárad – Csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján ismertette választási programját és az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokról is beszélt a Magyar Polgári Párt (MPP) nagyváradi szervezetének vezetősége.

A Magyar Polgári Párt (MPP) március 20-án alakult nagyváradi szervezetének elnöke Zatykó Gyula elmondta, hogy a romániai magyar politikai palettán az RMDSZ uralta egypártrendszer volt, ezért normális igény jelentkezett az alternatívára. Wallner András alelnök tudatta, hogy az MPP számára most a legfontosabb a tagtoborzás, a sajtótájékoztató napján a váradi szervezetnek 261 tagja volt. “Az RMDSZ kényszerített rá minket, hogy alakítsunk pártot azzal, hogy nem ismerte el a másik oldal létezését, mely a tőkési politikát követi”- fogalmazott Wallner András. Zatykó Gyula bejeleentette, hogy készül az MPP váradi választási listája; a legfontosabb jelöltek már megvannak, de mivel jelenleg még folynak a tárgyalások az RMDSZ-szel, ezért a névsort nem hozzák nyílvánosságra. “Ötven százalék, vagy igen, vagy nem” – válaszolta Zatykó Gyula arra a kérdésünkre, hogy mekkora esély van arra, hogy Nagyváradon megegyezzen az MPP és az RMDSZ. Wallner András hozzátette: mivel folynak a tárgyalások az RMDSZ-szel, ezért az sem eldöntött még, hogy az MPP állít-e külön polgármesterjelöltet.

Program

Ezt követően Csomortányi István, a váradi szervezet alelnöke ismertette a választási program főbb elemeit. Ezek között kiemelt szerep jut az ún. ‘beiratkozási programnak’, melynek keretében az MPP marketingmódszerekkel kívánja meggyőzni a szülőket arról, hogy magyar iskolába irassák gyermekeiket. A program másik fontos része a kétnyelvűség, beleértve a kétnyelvű utcanévtáblákat, a közintézmények kétnyelvű feliratozását és a magyar nyelv használatát az ügyintézésben. A párt kidolgoz egy városi műemlékvédő stratégiát, melynek első körében bővítenék a váradi műemléképületek listáját, emellett szigorítani akarják a műemlékvédelmi előírásokat. A programpontok között szerepel továbbá a szelektív hulladékgyűjtés kialakítása, amely nem létezik jelenleg, hiába állítják az ellenkezőjét a város vezetői, mondta Csomortányi, aki a párt célkitűzései között megemlítette a városban történő munkálatok szigorúbb ellenőrzését, valamint a közbiztonság és a köztisztaság javítását is. A politikusok tudatták: szombaton a Partiumi Keresztény Egyetemen lesz az MPP Bihar megyei alakuló gyűlése, melyen minden szimpatizáns részt vehet, de csak a küldöttek szavazhatnak. Hozzátették, hogy hétfőtől minden munkanapon 17-19 órák között a nagyváradi vezetőség tagjai fogadóórákat tartanak a szervezet Zárda (Mihai Viteazu) utcai székhelyén.

Pap István