Ötven évre a börtönben felejtették

Ötven évre a börtönben felejtették
Ötven év vizsgálati fogság után kiengedtek a börtönből egy sri lankai férfit. A rácsok mögött megőszült áldozat, aki egy apró faluból származik, állítólag azért nem tett lépéseket kiszabadulására, mert nem ismeri a törvényt.

A nyolcvanéves D.P. Jamest 1958 augusztusában tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy megsebesítette apját egy késsel. Előbb börtönbe került, majd a pszichiátriára, végül ismét a rácsok mögé ültették, és megfeledkeztek róla.
Ügyvédje hétfőn elmondta: James sosem került bíróság elé, az elmúlt harminc évben a börtönbürokrácia áldozata volt. “Elrabolták fiatalságát, ma már gyengülő látású, ősz öregember” – tette hozzá jogi képviselője.
A tévedésre úgy derült fény, hogy a férfi múlt hónapban rosszul lett és egy colombói kórházba került, ahol ellenőrizték aktáit. Egy bíróság szabadlábra helyezte, és elnézést kért tőle a “ritka és patetikus” incidensért.

A férfi és ügyvédje most kártérítést követelnek: összesen 14 ezer dollárt amely lebontva 280 dollárnak felel meg minden egyes rács mögött töltött évért.