Ötödiktől matekből verhetetlen

Ötödiktől matekből verhetetlen
Szatmár megye – Bondici László, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. osztályos diákja az idei matematika tantárgyversenyen országos ezüstéremben részesült, sikere a tehetség és a kitartó munka eredménye.

Bondici László, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. A osztályában, matematika-intenzív informatika szakon tanul. Ötödikes kora óta minden évben töretlenül ő nyeri meg a matematika tantárgyversenyek megyei szakaszát. Az idei országos versenyen minden eddiginél jobb eredményt ér el, hiszen ezüstéremben részesült, az első tíz között szerepelt. De nemzetközi szintéren is ugyanúgy megállja a helyét, a romániai tantárgyversennyel párhuzamosan mind a négy líceumi évben részt vett a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, ahol XI.-ben 1. díjat, XII.-ben pedig 3. díjat kapott. Emellett a Gordiusz versenyen is sikereket ért el, amely másfajta készségeket mér, itt fontos a gyorsaság, a logika és az összefüggések ismerete. Felkészítő tanára Ványi Emese így beszélt tanítványáról: Ekkora siker mögött rengeteg munka és alázat van, ehhez folyamatos felkészülés szükséges hosszú évek során, hiszen a matematika tananyag az előző években tanultakra épül, megalapozott tudást igényel. De Laci a többi tantárgyat sem hanyagolja, kitűnő tanuló. Szorgalma elismeréséül középiskolás kora óta minden évben ő nyeri el a Romániai Magyar Pedagógusok által a megye legjobb tanulójának felajánlott Mákvirág-díjat.

–Hogyan szeretted meg a matematikát?

–Harmadik osztályban megyei első lettem a Zrínyi Ilona matekversenyen, ez a sikerélmény adta a lendületet, hogy évről évre részt vegyek a matematika tantárgyversenyeken. Magától épült, nem kellett erőltetni. Filtner Ildikó tanárnő volt az, aki eleinte egyengette az utamat az Avram Iancu Általános Iskolában, ő szoktatott rá az önálló készülésre. A versenyzés nem csak arról szól, hogy ismerem a képleteket, összefüggéseket, tételeket, és tudom alkalmazni őket. Aki komolyan foglalkozik a matematikával, fejlődik a logikája, a rendszerező gondolkodása, problémamegoldó képességre, képessé tesz arra, hogy elvont fogalmakkal végezzek műveleteket, amit fel tudok használni az informatikában, a programozásban, vagy a fizikában.

–Mennyi időt töltesz a matekezéssel?

– Hogy sikert érjek el a versenyeken, nem elég a kötelező tananyagot ismerni, ötödik osztályos koromtól kezdve folyamatosan dolgozom példatárakból szaklapokból is. De igyekszem nem túlzásba vinni a dolgot, az egészséges egyensúlyt megtartani. A versenyidőszak viszont intenzív munkát igényel. Ványi Emese segít a felkészülésben, útmutatást ad, azután egyedül dolgozom. Néha órákig belemerülök egy-egy feladat megoldásába, ha viszont nem megy, nem erőltetem a dolgot, tudni kell megálljt parancsolni. Én a felkészülést nem érzem tehernek, bár nehéz körülmények között kell helytállnom, hiszen Iaşiban és Bukarestben vannak olyan középiskolák, ahol céltudatosan az olimpiászra készítik a diákokat, akik napi hat-nyolc órát töltenek matekezéssel. Velük nehéz felvenni a versenyt, ők jutnak tovább a nemzetközi szakaszokra. Napirenden kell lenni az aktuális követelményekkel, trendekkel. Az országos olimpiászra való felkészülés követelménye jóval meghaladja a tananyag szintjét, XI. és XII. osztályban már az első éves egyetemi tananyagot is ismerni kell. Ezen felül a Kárpát-medencei versenyeken való részvétel külön felkészülést igényel, hiszen a magyarországi tanterv különbözik a miénktől, az itteni XI., XII.-es tananyagot ott csak egyetemen tanítják. Magyarországon viszont részletesebben tanulják a matematika informatikai alkalmazásait.

–Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

–Érettségi után matematika egyetemre jelentkezem. Hogy azután milyen irányba haladok tovább, azt majd a jövő dönti el.

Pándi Annamária

Címkék: ,