Öt politikusnak és egy történésznek adtak át kitüntetéseket

Öt politikusnak és egy történésznek adtak át kitüntetéseket
Marosvásárhely – Terényi János bukaresti magyar nagykövet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség öt politikusának, tisztségviselőjének és egy magyar történésznek adta át a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében a Sólyom László köztársasági elnök által a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott elismeréseket.

Borbély László, fejlesztési, középítkeztetési és lakásügyi miniszter közösségépítő és szakmai munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta. Ugyanebben a kitüntetésben részesült Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a magyarság közképviselete és a román-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett politikai tevékenységéért.

Varga Attila parlamenti képviselő a román-magyar kapcsolatok ápolásáért, valamint az oktatási és anyanyelv-használati törvénytervezet kidolgozásában való részvételéért, Varga Gábor, az Állami Találmányi és Védjegyhivatal vezérigazgatója közösségépítő és szakmai munkájáért, Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor pedig a kisebbségek védelméért, a magyarság közképviseletéért és a román-magyar kapcsolatok fejlesztéséért kapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét.

Varga Andrea Romániában kutató magyar történész az 1956-os forradalommal kapcsolatos romániai események kutatásért kapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. A kutatása harc annak érdekében is, hogy a romániai ’56-osokat Romániában rehabilitálják és Magyarországon elismerjék.

A kitüntettettek nevében szólva Borbély László miniszter, Marosvásárhely RMDSZ-es polgármester-jelöltje kijelentette „Akik ezt a kitüntetést adják, tiszta szívből adják, akik fogadják, tiszta szívből fogadják”