Öt nő és egy gyermek feketemunkán

Szatmár megye – Márciusban a területi Munkaügyi Felügyelőség 222 ellenőrzést végzett, amelyek közül 106 az alkalmazás törvényben törvényességét ellenőriuzték, míg 116 alkalommal a munkabiztonsági és -egészségügyi előírások betartását ellenőrizték.

Az első esetben az alkalmazási előírások be nem tartása miatt 312 szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel, és összesen 211 ezer lejre büntették azokat az alkalmazókat, akik nem tartották be a törvényben előírtakat.  A munkabiztonsági és –egészségügyi terület ellenőrzésekor 165 esetbe büntették az alkalmazókat, összesen 101 ezer lej értékben.

 

A munkatörvénykönyv paragrafusainak be nem tartása miatt büntettek, és írásos figyelmeztetést adtak.

 

14 büntetés 19500 lej értékben – az egyéni munkaszerződés nélkül dolgoztattak 14 személyt, akik közül 5 nő, és egy 15-18 év közötti fiatal; 2 büntetés 4000 lej értékben és 22 írásos figyelmeztetés – a havonta esedés elektronikus jelentés elküldésének elmulasztása miatt; 1 büntetés 3000 lej értékben – külföldi munkavállalási engedély nélküli dolgoztatása miatt; 100 büntetés 27 ezer lej értékben a biztonságos munkavégzési körülmények biztosításának hiánya miatt

        

Továbbra is érkeznek mind magánszemélyektől, mind intézményektől bejelentések/feljelentések arra vonatkozólag, hogy munkaadók nem tartják be a törvényben leírtakat (munkaszerződés nélkül dolgoztatnak, túlórával és a hétvégi munkavégzéssel kapcsolatban, fizetések késése, munkakönyv kiadásának megtagadása, stb.). Március folyamán 90 bejelentés érkezett, amelyből 24 más intézményektől, míg 66 magánszemélyektől.