Öt magánnyugdíjpénztár tarolt a romániai biztosítási piacon

Öt magánnyugdíjpénztár tarolt a romániai biztosítási piacon
Öt nagy romániai magán nyugdíjbiztosítónak (ING, Allianz-Tiriac, Generali, Aviva és Interamerican) sikerült megszereznie a biztosítottak több mint 80 százalékát. Ez derül ki azokból az adatokból, amelyeket a döntési határidő lejártával tettek közé.

Három pilléren nyugszik a rendszer

A napokban “zárta az urnákat” a piacon megjelent 18 cég, amely az elmúlt négy hónap során kíméletlen versenyt folytatott egymással a piac felosztásáért. Tavaly szeptember 17-től január 17-ig volt idejük a 35 év alatti munkavállalóknak, hogy a nyugdíjreform keretében kötelezően válasszanak maguknak öregkorukra anyagi biztonságot ígérő pénzügyi intézményt. Ők jelentik a hárompillérűvé alakított új nyugdíjrendszer első pillérét. A másodiknak a 35 és 45 év közöttiek az érintettjei, ők önkéntes alapon csatlakozhattak a jövendő állami nyugdíj kiegészítése céljából. A harmadik pillér az állami nyugdíjbiztosítás marad.

261 ezer ügynök dolgozott négy hónapon át

Az elmúlt négy hónapban több mint 261 ezer biztosítási ügynök vetette magát a meggyőző munkába. A cégek összesen 500-600 millió eurót fektettek a lelkek megnyerésébe, egy-egy személy “behálózása” átlag 150 euróba került, beleszámítva a reklám összes költségeit és az ügynököknek járó jutalékot is. Becslések szerint ez az összeg a következő 7-15 esztendőben térül majd meg, 8-10 milliárd eurónyi összeg kerül az alapok kezelésébe.

A lázas kampány végére 3,6 millió ember helyezte jövőjét valamelyik pénztár kezébe, ők az aktív lakosság több mint egyharmadát és a munkavállalók több mint 70 százalékát képviselik. Kétségtelenül nagy aránytalanságok alakultak ki a nyugdíjak piacán, abszolút győztesnek az öt legnagyobb pénztár bizonyult. Az ING körülbelül 1,2 millió, az Allianz-Tiriac 900 ezer, a Generali 340 ezer, az Aviva 290 ezer, az Interamerican pedig 225 ezer klienssel büszkélkedhet, ők együttesen a piacon lévő ügyfelek 82 százalékát nyerték meg maguknak.