ERDON Helyi hírek

2012.03.09. 09:39

Arra kérek mindenkit ünnepeljen méltósággal március 15-én

„Nem igaz, hogy az EMNP azt kérte az RMDSZ-től, hogy külön ünnepelhessenek március 15-én – jelentették ki az EMNP képviselői.” ezt írta a Napló. „... azt hittem rosszul látok, amikor azt olvastam az újságban, (...) hogy mi azt kértük az RMDSZ-től, hogy külön ünnepelhessünk.” Ezt is olvastam a minap ugyanabban a cikkben, egy volt RMDSZ-es, négy évvel ezelőtt MPP-s, ma EMNP-s, holnap ki tudja milyenes úriembertől, nyilatkozatként.

„Nem igaz, hogy az EMNP azt kérte az RMDSZ-től, hogy külön ünnepelhessenek március 15-én – jelentették ki az EMNP képviselői.” ezt írta a Napló. „... azt hittem rosszul látok, amikor azt olvastam az újságban, (...) hogy mi azt kértük az RMDSZ-től, hogy külön ünnepelhessünk.” Ezt is olvastam a minap ugyanabban a cikkben, egy volt RMDSZ-es, négy évvel ezelőtt MPP-s, ma EMNP-s, holnap ki tudja milyenes úriembertől, nyilatkozatként.

 

Sajnos a hét elején már kénytelen voltam egy ügyben megszólalni. Ott, akkor egy kép bizonyította, hogy ki mihez következetes, ki hazudik. Azt mondták „Nagyon káros lett volna az, ha a helyi tanács elfogadja az RMDSZ tükörfordításos javaslatát”. Ehhez képest ugyanazok az emberek aki számon kérték a tükörfordítást, 2007-ben nagy büszkeséggel, a sajtó jelenlétében szerelték fel egy épületre a tükörfordításokat (lásd: http://www.erdon.ro/szabo-odon-nyilatkozata-a-nagyvaradi-utcanevek-kapcsan-kialakult-problemairol/1922689).

 

Lássuk milyen levél is érkezet a nevemre 2012 február 12-én a tisztelt uraktól: „Az előzőleg megbeszéltek szerint írásban is jelezzük abbeli szándékunkat, hogy folyó év március 15-én, Nagyváradon, a Schlauch kertben található Petőfi-szobornál ünnepi megemlékezést szervezünk. Tekintettel arra, hogy az önök szervezete már jóváhagyott területfoglalási bejelentéssel rendelkezik a nevezett helyszínre, azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy szíveskedjenek az önkormányzat illetékesei felé írásban jelezni, hogy március 15-én, a 15.00 és 17.30 órák közötti idősávban a területhasználat jogáról lemondanak a javunkra.” Ezt iktatták EMNP-és fejléccel a titkárságunkon, az RMDSZ-nél. (A dokumentumot mellékelem)

 

A minapi, nyilatkozat után miszerint: „... azt hittem rosszul látok, amikor azt olvastam az újságban, (...) hogy mi azt kértük az RMDSZ-től, hogy külön ünnepelhessünk.” Újból előkerestem a levelet és többször is elolvastam. Akárhányszor újraolvastam a fentebbi levelet azt értettem meg belőle, hogy az EMNP külön a Petőfi szobornál szervez ünnepi rendezvényt. Ugyanakkor kérik, hogy az RMDSZ mondjon le az ottani „jóváhagyott területfoglalási” engedély idősávjának egy részéről. Az RMDSZ megtette azt amit kértek. Az önkormányzat elfogadta területfoglalási átruházási kérelmünket. Az EMNP, kérésüknek megfelelően, külön ünnepelhet a Petőfi szobornál.

 

Március 15-e azon kevés ünnepeink egyike ahol, győzelmet ünneplünk. Most amikor egy nagyon rossz nemzetközi hangulat van, amikor gazdasági válság van, amikor egyre nehezebbek a hétköznapok, akkor a közösségünk őszinte egységet és bölcs cselekedetet vár el tőlünk. Ilyenkor nem hitvesztésre, pesszimizmusra van szükség. Nekünk, tiszta jövőkép kell. Bizalom, az egyházi és világi elöljárókban. Hit, a szülőföldön való megmaradásban. Egység, a cselekedetekben. Meggyőződésem, hogy csak így tudunk továbbra is sikeresek lenni. Csak így tudunk a Szigligeti Színház, a Szacsvay iskola, a Nagyszalontai Arany János, a Margittai Horváth János iskolák után, újabb önálló magyar intézményrendszerrel bővülni és erősödni.

 

Arra kérek mindenkit ünnepeljen méltósággal március 15-én. A jót tanuljuk el az anyaországtól de a megosztottságot állítsuk meg - ha másutt nem tudjuk - legalább a megyehatárnál. Tudom most harmadjára is egyesek csak a választásra gyúrnak. Sajnos eddig kétszer 2004-ben, majd 2008-ban is a versengésben azoknak a szavazata akik nem szövetségünkre az RMDSZ-re szavaztak elvesztek, mind a megyei, mind a nagyváradi önkormányzat esetében. A visszaosztásnál román pártok tanácsosai jutottak be önkormányzatainkba. Nekünk erős jelenlétre van szükség. Egy mandátumot sem veszíthetünk.

 

Remélem mindenki elolvasta és emlékszik még arra, hogy a márciusi ifjak 1848-ban mit írtak a 12 pont fölé amikor megfogalmazták azt, hogy mit kíván a magyar nemzet. Ezt írták: "Legyen béke, szabadság és egyetértés". Hála Istennek ma nincs háború. Apáink, fiaink, testvéreink velünk együtt ünnepelhetnek. Huszonkét éve kivívtuk a szabadságunkat is, ott vagyunk évről évre nemzeti nagyjaink szobrainál kokárdával a mellünkön. Egy dologra vigyázzunk azonban, hogy a legfontosabbat az egyetértést ne veszítsük el ebben a fene nagy szabadságban. Hiszem, hogy saját közösségünk jövőjének építésében minden magyar emberre szükségünk van. Sőt, a döntésekhez meg kell nyernünk az önkormányzatban lévő nyitott szellemiségű románokat is. Van rá esély, ha egységesek maradunk. Van rá esély, ha nem kaszaboljuk le egymást. Van rá esély, ha hiszünk benne.

 

Kívánok mindenkinek felhőtlen, boldog március 15-i ünneplést. "Legyen béke, szabadság és egyetértés"

 

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!