Összefogni a fenyegetések ellen

Összefogni a fenyegetések ellen
Meg kell haladni a hidegháborús szemléletet, össze kell fogni a fenyegetések ellen, a NATO bővítése az általános biztonságot szolgálja – hangsúlyozta George W. Bush amerikai elnök és Traian Basescu államfő.

A Fekete-tengeri üdülőhelyen a két vezető mintegy másfél órás, ebéddel egybekötött megbeszélést tartott, miután a Fehér Ház lakója Bukarestből szigorúan biztosított konvojjal Neptunba érkezett. A kétoldalú megbeszélés után tartott közös sajtóértekezleten Bush köszönetet mondott a román népnek az afganisztáni és az iraki szerepvállalásért. Elmondta: megbeszélésükön mindkét fél egyetértett abban, hogy fel kell venni a szövetség soraiba Horvátországot, Albániát és Macedóniát, meg kell nyitni az utat a majdani csatlakozáshoz Ukrajna és Grúzia számára is, az intenzív párbeszéd szakaszába kell jutni Bosznia-Hercegovina és Montenegró integrálásával kapcsolatosan, és Szerbia előtt is nyitva kell hagyni a kapukat. Az amerikai elnök hangsúlyozta: Romániának vezető szerepet kell betöltenie a Fekete-tenger térségében. Kijelentette: tisztában van a térség stratégiai fontosságával, ezért segíteni fogja Romániát a távlati elképzelések megvalósításában. Vendéglátójával együtt hangsúlyozta, hogy ebben a körzetben olyan veszélyekkel kell szembenézni, mint amilyen a drog-, a fegyver- és az emberkereskedelem.

Dícséret és ígéret

Bush dicsérő szavakkal illette Románia gazdasági fejlődését. Basescu is a kétoldalú partneri kapcsolat gazdasági vonatkozásait emelte ki, utalva arra, hogy az utóbbi időben több nagy amerikai cég jelent meg Romániában, legutóbb a Ford is. Köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, amiért kötelezettséget vállal a Fekete-tengeri térség biztonságának védelméért. Basescu biztosította vendégét, hogy országa teljesíti minden vállalt kötelezettségét a NATO-n és az EU-n belül, akárcsak a kétoldalú kapcsolatokban. Afganisztánnal kapcsolatban a román elnök ismételten leszögezte, hogy az ázsiai országban szavatolni kell hosszú távon a társadalmi-gazdasági fejlődést is, szembe kell szállni a terrorizmus fenyegetéseivel. Ha ez nem sikerül Afganisztánban, annak következményeit valamennyi tagországnak közvetlenül is viselnie kell. Bush megígérte: az USA keresni fogja annak a lehetőségét, hogy saját törvényeivel összhangban a román állampolgárok amerikai vízummentességét mielőbb biztosítsa.