Összefogást sugall a kultúra

Összefogást sugall a kultúra
Nagyvárad – Január 17-22. között közös rendezvényeken ünnepli a magyar kultúrát Nagyvárad és Berettyóújfalu. A részletekről a váradi RMDSZ székházában tájékoztatott Biró Rozália és Muraközi István.

Muraközi István berettyóújfalui polgármester kifejtette: 2001-ben kezdődött a két város közötti együttműködés, melynek célja felhívni az emberek figyelmét a magyar kultúra értékeire, ezek megóvásának fontosságára. Az idén azt a vezérelvet tartva szem előtt, hogy néha a kevesebb többet jelent, a nagyobb horderejű rendezvényekre próbáltak fókuszálni. Berettyóújfaluban hétfőn indult a rendezvénysorozat: rendhagyó irodalomórát tartottak az Arany János Gimnáziumban, melyen a Kárpát-medencei kortárs irodalmi életről beszélgettek. Csütörtökön több programot is beiktattak: 15 órakor Himnusz címmel dr. Takács Péter történész, egyetemi docens tart előadást a Sinka István Városi Könyvtár olvasótermében, 17 órakor Lajtos Éva váradi képzőművész kiállítását nyitják meg a Bihar Vármegye Képgalériában, 19 órától pedig a Csík Zenekar ad élő nagykoncertet a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Utóbbit az elöljáró külön kiemelte, hiszen a “magyar népzenei kincset modern stílusirányzatokkal keverő”, 23 évvel ezelőtt alakult zenekar ezt követően két hónapig nem lép fel Magyarországon, mivel turnézni megy az Egyesült Államokba. Pénteken 9 órától Liszt Ferenc és kora címmel szerveznek műveltségi vetélkedőt diákoknak a Nadányi Zoltán Művelődési Központ nagytermében, 11 órakor pedig a váradi Góbé Csárdában kezdődik rendezvény, “Az év Hajdú- Bihar megyei népművelője- 2010” címmel.

Változatos programok

Biró Rozália váradi alpolgármester úgy vélte: a Magyar Kultúra Ünnepe összefogást sugall, nem csupán a határon innen és túl, hanem az adott közösségen belül is. Elmondta: Váradon is hétfőn kezdődött az ünnepi hét, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének szervezésében Kádár József jogász tart előadást az Ady líceumban. Kedd délután a Partiumi Magyar Művelődési Céh rendezésében Burai István debreceni festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában. Szerdán a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében a városháza dísztermében Dukrét Géza PBMET-elnök mutatja be Ványai Mária: Hidak a viharlámpa fényében című kötetét, mely könyv az egykori polgármester, Ványai Károly életét mutatja be a lánya visszaemlékezései alapján. 17 órától a BINCISZ és a Megyei Népfőiskolai Egyesület rendezésében Újhelyi Sándor berettyóújfalui festőművész képeiből nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában. Pénteken 11.45 órától az Ady líceum dísztermében a BINCISZ rendezésében Népi kultúránk címmel a Csűrdöngölő Együttes előadására kerül sor. Déli 12 órakor a várad-réti RMDSZ-körzet, a Partium Alapítvány és a Máltai Segélyszolgálat váradi munkacsoportja Széchenyi Zsigmond-emléktáblát avat a George Enescu utca 17. szám alatt. Utóbbi rendezvényt megtiszteli jelenlétével Halász János fővédnök, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának parlamenti államtitkára. Szintén január 21-én, 17 órakor Közösségünk szolgálatában címmel a római katolikus püspöki palota dísztermében kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Kárpát-medencei magyarság műveltségi állapotáról.

Magyar Kultúráért-díjak

 

Január 22-én, szombaton este 19 órától a Bihar Megyei RMDSZ kulturális szakbizottságának szervezésében az Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében átadják a Magyar Kultúráért-díjakat. Az ünnepség díszvendége Kelemen Hunor, Románia kulturális és örökségvédelmi minisztere. Ezt követően 19.30 órától bemutatják a Két pisztoly című előadást, Szigligeti Ede színműve alapján, Erkel Ferenc zenéjével, mely a Budapesti Fészek Művészklub, a váradi Szigligeti Társulat és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciója. Ingyen lehet megtekinteni, nem kell külön meghívókat igényelni. Az események egyik médiapartnere a Bihari Napló.

Ciucur Losonczi Antonius