Összefér a pedagógia a színjátszással

Összefér a pedagógia a színjátszással
Nagyvárad – Az elmúlt hétvégén a Nagyváradi Drámaműhely szervezésében Országos Drámapedagógiai Napok helyszíne volt a váradi Szent László Római Katolikus Gimnázium óvodája.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal immár tizennegyedik éve szervezik meg az országos módszertani rendezvényt, tudtuk meg Rusz Csillától, az esemény főszervezőjétől. A péntek délután kezdődött szakmai találkozóra mintegy száz pedagógus érkezett Bihar, Maros, Kolozs, Hargita, Arad, illetve Szatmár megyékből. A résztvevők négy csoportot alkotva különböző témájú előadásokat hallgathattak meg hazai és magyarországi drámapedagógusoktól. Kovács Andrásné Jászfényszaruból, Dr. Előd Nóra Budapestről, Kiss Tibor és Kovács Éva Fótról, Tegyi Tibor Pápáról, Kunné Darók Anikó pedig Jászberényből érkezett, hogy megossza drámapedagógiai tudását és tapasztalatát a résztvevő óvónőkkel, tanítókkal és tanárokkal. A szervezők részéről Rusz Csilla és Bordás Andrea tartott bemutatót. Az előadók pusztán a drámapedagógia iránti passzióból és a szakma iránti elkötelezettségből tartották meg előadásaikat, hiszen semmilyen juttatást nem kaptak ezért. Amint a két és fél nap alatt kiderült, szívesen tették.
Folyamatban az akkreditáció
A színház eszköztárát alkalmazó pedagógiai módszer iránt évről évre nő az érdeklődés, pedig a tanfolyam egyelőre nincs akkreditálva. Rusz Csilla érdeklődésünkre elmondta: minden résztvevő a Pedagógusok Háza által kibocsájtott igazolást kap, de az akkreditálás is folyamatban van. A főszervező hozzátette: ” A legtöbb pedagógus nem is veszi számításba, hogy akkreditált-e vagy sem a képzés. A cél az, hogy olyan játékrepertoárral, konvenciókkal vértezzük fel magunkat, melyeket hasznosíthatunk az osztályfőnöki órákon, a kreatív foglalkozások során, az érzelmi nevelésben vagy a szövegfeldolgozásban. A drámapedagógiát akár egy matematikatanár is alkalmazhatja, például annak érdekében, hogy egy szöveges feladatot könnyebben megértessen a gyerekekkel.” Rusz Csilla fontosnak tartotta kiemelni azokat a támogatókat és segítőket, akik nélkül nem sikerült volna megszervezni az Országos Drámapedagógiai Napokat. A támogatók sorában megemlítette a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét, és ennek Bihar megyei szervezetét, a Szent László Római Katolikus Gimnázium óvodáját, a George Coşbuc Általános Iskola 3 A osztályának szülői közösségét. A Nagyváradi Drámaműhely pedagógusai közül sokat segített Bárdi Márta, Kovács Ildikó, Kubola Anikó, valamint Nagy Ágota. Köszönet illeti az Szent László óvoda vezetőjét, Szabó Emesét is.
Gyerekek is közreműködtek
 A két és fél nap során egyébként gyerekek is közreműködtek. A megnyitón például Tóth Fruzsina népdalokat énekelt, Birinyi Erik pedig mesét mondott. Szombaton bemutató foglalkozásokra is sor került különböző gyermekcsoportok jelenlétében. Vasárnap, a rendezvény ünnepélyes zárásaképpen Rusz Csilla osztálya, a George Coşbuc Általános Iskola 3 A osztálya a Hapci király című előadást mutatta be egy nyilvános próba keretében. A gyerekek nagyon ügyesen adták elő szerepeiket, így méltó módon szemléltették a drámapedagógia módszerének eredményességét. A szervezők ajándékkal köszönték meg az előadóknak a tartalmas együttműködést. Mindenki jól érezte magát és szívesen jönnének jövőre is. Elhangzott, hogy hasznosnak bizonyult hasonló érdeklődési körrel rendelkező szakmabeliekkel találkozni és a két nap után mindenki lelkiekben feltöltődve tér haza.
Mészáros Tímea