Örvénd: egy tisztább környezetért

Örvénd: egy tisztább környezetért
Tavaly az élesdiek rendeztek szemétgyűjtési akciót a Sebes-Körös több partszakaszán, szombaton Örvénden a gát mellett folyt nagytakarítás.

Az eseményről a helybéli Grim Andrást, a Bihar Megyei EKE szóvivőjét kérdeztük. A szemétgyűjtési akciót Sorbán Levente alsólugasi alpolgármester kezdeményezte, amelyet aztán a Bihar megyei EKE is felkarolt, tájékoztatta lapunkat Grim András. A szervezésbe Nagy Andrea helyi egyetemista is besegített, aki a Nagyváradi Egyetem környezetvédelmi karának a hallgatója. Az esős idő ellenére szombaton délelőtt tíz órakor 35, zömében helybéli fiatal gyülekezett az örvéndi kultúrotthon előtt. A műanyag zsákokkal és kesztyűkkel felszerelt természetbarátok gyalogosan indultak a közelben levő gáthoz.

Rengeteg a szemét

Szomorú, de az évek folyamán nemcsak a Körös hozott a gát környékére rengeteg pillepalackot, nylonzacskót, elhasznált bakancsot, cipőt, csizmát, mások által eldobált ruhaneműt, de sajnos a környékről is akadnak olyan személyek, akik a nekik szükségtelennek vált holmikat hordják ide. A résztvevők több száz méteren takarították meg a gát víz felőli oldalát, és három óra alatt több mint 1,5 tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek össze. A szél felerősödése miatt az akció déli egy órakor ért véget. A résztvevők munkáját, segítőkészségét Sorbán Levente, Alsólugas község örvéndi polgármestere és Grim András köszönte meg. A rendezők szerint két dolog miatt is nagyon fontos volt az akció: sikerült a gát egy részét kitakarítani, másrészt sikerült mozgosítani a fiatalokat és felhívni a figyelmüket arra, hogy mindenkinek kötelessége, hogy a környezetét ne szennyezze tovább.