Ördögös mese, nem csak gyerekeknek

Ördögös mese, nem csak gyerekeknek
Nagyvárad – Bemutatóra készül a Nagyvárad Táncegyüttes. A Tamási Áron Bambuc ördög című novellája alapján összeállított táncos mesejáték rendező-koreográfusa Dimény Levente és László Csaba.

Az immár a Szigligeti Színház keretén belül működő Nagyvárad Táncegyüttes március 20-án 18 órai kezdettel mutatja be az Állami Filharmónia színpadán a Bambuc ördög című táncos mesejátékot, tudtuk meg tegnap Miklós Jánostól, a táncegyüttes vezetőjétől, aki a két rendező-koreográfussal, Dimény Leventével és László Csabával közösen tartott sajtótájékoztatót a zenei intézmény székhelyén. A bemutató előadást több nagyváradi, Bihar megyei, majd pedig erdélyi fellépés követi. A gyermekprodukció célja Miklós János bevallása szerint „megfertőzni” a gyerekeket a népzene és a néptánc szeretetével. A gyerekek figyelmének megragadása érdekében különleges és példátlannak mondható látvány- és ritmuselemeket alkalmaznak a produkcióban, melyről egyelőre nem árult el többet a rendezőpáros. Azt viszont elmondták, hogy azért esett a választás erre a műre, mert a Tamási Áron novelláiban megidézett székely világot, és a rá jellemző egyszerű népiességet könnyen le lehet fordítani a tánc nyelvére. Egyszerű dramaturgiai eszközöket alkalmaztak. Mivel a táncnyelv metaforikusabb művészi eszköz, amit a gyerekek még nem biztos, hogy megértenek az egyes jeleneteket szöveggel pótolják ki.

Ha elvisz az ördög…

Két világot mutatnak be párhuzamosan a darabban: a poklot és a földi világot. Olyankor, amikor a gyerekek valamilyen rosszat cselekednek, sokszor elhangzik a „Vigyen el az ördög” szitok. A mesejáték azt mutatja be, hogy mi történik, ha a szitok valóra válik, és az ördög valóban elviszi a rosszalkodókat. A pokol gyerekszemmel nézve nem is olyan sötét, amilyenre festik, hiszen míg a felnőttek világában mindig rendet kell tenni, addig a pokol az a hely, ahol soha sincs rend. A cselekmény ezen a szálon bontakozik ki. A darabnak természetesen nevelői célzata is van: arra intik a kicsiket, hogy ne legyenek rosszak. A darabban a Tamási Áron népi világához illően sóvidéki táncokat mutatnak majd be a táncosok. A díszleteket, jelmezeket, ugyanakkor a plakátot és a műsorfüzetet Holló Kinga tervezte. Rendezői asszisztensként közreműködött: Forgács Zsombor, Kerekes Dalma valamint Pelbát Ilona. A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg. Jegyeket elővételben a filharmónia pénztáránál lehet vásárolni. A felnőttjegy 15 lejbe, míg a gyermekeknek, diákoknak szóló kedvezményes jegy 7 lejbe kerül.

Ismeretterjesztő előadás

Miklós János elmondta, hogy ebben az évadban már nem lesz több bemutató. Terveik közt szerepel egy tíz helyszínből álló erdélyi körút, ugyanakkor szeretnének még többet szerepelni vidéken is. Gyerekek számára ismeretterjesztő előadás-sorozatot állítanának össze, melyekben rendhagyó módon mutatnák be az egyes tájegységeket, az fennmaradt népi hagyományokat, táncokat, népdalokat, stb. Egyelőre kérdéses, hogy ezeket milyen formában mutatják majd be: az előadóművészek látogatják majd meg az iskolákat, vagy fordítva.

Mészáros Tímea