Önkormányzati összefogás a civil szervezetekkel

Önkormányzati összefogás a civil szervezetekkel
Nagyvárad – Csütörtökön az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke. Egy európai kezdeményezés és az egészségügy volt a téma.

Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöki minőségében Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: a Lisszaboni Szerződés 2012. április 1-től elindítja az európai polgári kezdeményezést, mint az európai uniós politikában való részvétel új formáját. A lényege: lehetővé fogja tenni, hogy legalább 1 millió- és a tagállamok legalább egynegyedéből származó- uniós polgár közvetlenül felkérhesse az Európai Bizottságot arra, hogy az EU hatáskörébe tartozó területen új kezdeményezést tegyen. A polgári kezdeményezések szervezőjének- egy legalább hét tagállamból származó magánszemélyekből álló testületnek- egy év áll rendelkezésére ahhoz, hogy összegyűjtse a szükséges támogató nyilatkozatokat, melyek számának hitelességét a tagállami illetékes hatóságoknak kell igazolniuk. Az Európai Bizottságnak ezután három hónapja lesz arra, hogy megvizsgálja a kezdeményezést, és döntsön arról, hogy milyen lépéseket tesz.

Konzultáció indul

Ezirányban az SZKT legutóbbi ülésén határozatot fogadtak el, azzal a céllal, hogy egy ilyen kezdeményezés eredményeképpen az Európai Parlament egy olyan kisebbségi keretszabályozást fogadjon el, mely tartalmazza az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó egyének és közösségek széleskörű jogait, beleértve az unióban meghonosodott autonómiaformák alkalmazhatóságát egészen a nyelvhasználati, oktatási és kulturális jogokig. Ennek megfelelően Kelemen Hunor RMDSZ-elnök megbíz egy munkacsoportot azzal, hogy széleskörű konzultációt folytasson a civil szervezetek, a történelmi egyházak és szakmai egyesületek képviselőivel, valamint magánszemélyekkel. A tíz hónapos folyamat májusban kezdődik- így Bihar megyében is- ennek tapasztalatait pedig egy másik testület fogja összegezni. A végleges javaslatokat tartalmazó kezdeményezési dokumentumot valószínűleg Winkler Gyula néppárti képviselő fogja továbbítani az Európai Bizottságnak uniós polgárként, ugyanis szervezet- tehát az RMDSZ- nem élhet ezzel a lehetőséggel.

Rákos megbetegedések

Egy másik témára áttérve, ezúttal alpolgármesteri minőségében Biró Rozália alpolgármester elmondta: az Egészségügyi Világnap alkalmából látogatást tett a Megyei Kórház onkológiai részlegén. A számadatok igen elgondolkodtatóak, ugyanis Bihar megye a II. helyen áll az országban, ami a rákos megbetegedéseket illeti. Körülbelül 13 ezerre tehető a növekvő tendenciát mutató regisztrált betegek száma, de 5 ezer olyan esetről is tudnak, melyek nehezen fellelhetőek a rendszerben. Az önkormányzat ezért megfelelő infrastrukturális bázist akar teremteni a kezelésekre. Mint ismeretes, minisztériumi támogatással korszerű onkológiai központ fog létesülni a Városi Kórházban. Jelenleg a tervezés fázisánál tartanak (körülbelül május közepéig), majd további 6 hónap szükséges ahhoz, hogy a megbízott cég beszerezze a szükséges szakengedélyeket, és még 3 hónap kell ahhoz, hogy a kivitelezés megvalósuljon. Nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a járóbeteg-ellátásra, és természetesen a szolgáltatások minőségének színvonalán is javítani szeretnének.

Humánosabb bánásmód

Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: sajnos nagyon kevés az olyan civil szervezet, mely feladatának tekinti, hogy segítsen az önkormányzatnak abban, hogy közösen „tartsák az erőt és a lelket” a rákos betegekben. Nagy szükség lenne arra, hogy a páciensek is érezzék, hogy teljes értékű emberek, ezzel szemben manapság egy szakorvos 12-14 személyt kell óránként megvizsgáljon, pedig az optimális eset 4 rászorult kellene legyen. Ennek fényében az elöljáró azt igérte: több olyan tevékenységet fog kezdeményezni, mely az önkormányzat és a civil szervezetek ezirányú összefogását érinti.

Ciucur Losonczi Antonius