Önkéntesek segítettek

Önkéntesek segítettek
Szatmárnémeti — Franciaországban nem éheznek a hajléktalanok — számoltak be a francia önkéntesek. Ezen a héten francia önkétesek tevékenykedtek a szatmárnémeti Stea Egyesületnél. Az önkéntesek a Croire Que Tout est Possible egyesülettől érkeztek, és immár kilencedik éve vannak kapcsolatban a Stea Egyesülettel.

Úgy szakmai, mint anyagi szempontból folyamatosan segítik is az egyesületet.

Itt tartózkodásuk alatt számos tevékenységet végeztek szatmár utcagyerekei számára. A játékokat, a sporttevékenységeket egyaránt nagyon élvezték a gyerekek. A tervek szerint, a nyár folyamán ismét eljönnek Szatmárnémetibe — mondta el lapunknak Cristina Diaciuc, az egyesület ügyvezető igazgatója. Cristina Diaciuc elmondta továbbá, hogy bár a két francia önkéntes nem beszéli túl jól a román nyelvet, nagyon jól megértették egymást a gyerekekkel.

A önkéntesek elmondták, hogy Franciaroszágban teljesen más rendszer működik, mint itt nálunk Romániában. Franciaországban olyan szinten ki van fejlesztve a szociális rendszer, hogy a hajléktalanoknak nem kell nélkülözniük az alapvető emberi szükségletek szempontjából, vagyis biztosítva van a napi étkezésük.

Megdöbbentő

Az önkénteseknek — elmondásuk szerint — az volt a legmegdöbbentőbb, hogy az itteni lakosság rendkívül kirekesztően viszonyul az utcagyerekekhez, mivel úgy tekintenek rájuk, mint ha egy csomó szeméttel állnának szemben. Az is rendkívül sokkolta őket, hogy már a 12–13 éves lányok a testük árubabocsátásával keresik meg a napi betevőt. Elmondásuk szerint, Franciaországban létezik a jelenség, viszont azok a lányok jóval idősebbek, többnyire már nagykorúak.