Önkéntes, nem önkényes szolgálat

Önkéntes, nem önkényes szolgálat
Nagyvárad – A nagyváradi CE Szövetség szociális központjában szervezte meg a Trans-Silvanus Intézet az Önkéntesség a diakóniában – 2011: az Önkéntesség Európai Éve elnevezésű konferenciát.

Az önkéntesség éve alkalmából Európa szerte számos programot szerveznek az önkéntesség népszerűsítése és az ebben megmutatkozó társadalmi értékek felmutatása érdekében. Ennek jegyében került megrendezésre a kolozsvári székhelyű Trans-Silvanus Intézet szervezésében Nagyváradon az Önkéntesség a diakóniában – 2011: az Önkéntesség Európai Éve elnevezésű konferencia is, melynek helyszíne a CE Szövetség szociális központja volt. Mint ahogy Orbán Ilditől, az intézet irodavezetőjétől megtudtuk a konferencia tulajdonképpen két napon át tartott. Míg első nap, pénteken az intézet mintegy húsz diákja számára voltak szakmai felkészítők, addig második nap, szombaton összetettebb programmal, és több előadóval várták a téma iránt érdeklődőket. A konferenciát szombat reggel Dr. Horváth Levente, a Református Mentő Misszió és Bonus Pastor Alapítvány elnöke nyitotta meg. Áhítatot tartott Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Igehirdetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten által minden megvalósítható, csak őszintén hinni kell benne. „A hit megszabadítja az embert a gonosz szorításából, a Sátánt egyedül ezzel lehet legyőzni. Isten a mai napon meg szeretne erősíteni abban a szolgálatban, amiben vagyunk. Arra lelkesít, hogy valódi önkéntes és nem önkényes szolgálatot végezzünk” – fogalmazott a lelkipásztor.

Őszintén, szívből

Az áhítat után előadást tartott: Dr. Mihai Androne, a galaci Dunarea de Jos Didaktikai Egyetem előadó tanára, Lachie MacLeod, a Something for Romania Szeretetszolgálat vezetője, Nt. Ferenczi Zoltán, hetényegyházi lelkipásztor, Oravetz Anett teológus hallgató, Liptai Mihály gyülekezeti munkatárs. Több tematikus beszélgetés is volt, melynek keretében a résztvevőknek volt alkalmuk jobban megismerni egymás gondolkodását. Az egyik résztvevő diák, Ilyés Szeréna érdeklődésünkre elmondta, hogy örül hogy részt vehetett a konferencián, hiszen olyan emberekkel találkozhatott és ismerkedhetett meg, akiktől rengeteget tanulhatott. A legfontosabb tanulásága a konferenciának, hogy az önkéntesség a személyes anyagi javaktól független. „Legyen bármilyen kevés is az amivel az embertársaimat segíteni tudom, a lényeg, hogy őszintén és szívből tegyem” -mondta.

Mészáros Tímea