ERDON Helyi hírek

2011.06.30. 08:42

Nő a diáklétszám Sárközön

A sárközi iskola tanulói jó eredményekkel zárták az idei tanévet. Felújítják az iskolaépületeket. A szeptembertől Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolában nagy volt tegnap a forgalom.

A sárközi iskola tanulói jó eredményekkel zárták az idei tanévet. Felújítják az iskolaépületeket.

A szeptembertől Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolában nagy volt tegnap a forgalom. Ezekben a napokban nézhetik meg a nyolcadik osztályt végző tanulók és azok szülei a felmérő vizsga eredményeit. Három magyar és három román nyelvű osztályban összesen százöt nyolcadikos diák végzett, a felmérőn aránylag jó eredmények születtek. Csáki Ferenc iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy román nyelvből 13 tanuló kapott 7–8 közötti, 12 kapott 8–9 közötti, 6 tanuló kapott 9–10 közötti jegyet és volt egy tízes is. Magyarból 9 tanuló kapott 7–8 közötti, 11 tanuló kapott 8–9 közötti és 17 tanuló kapott 9–10 közötti jegyet. Matematikából 5 tanuló kapott 7–8 közötti, 5 kapott 8–9 közötti és 2 tanuló kapott 9–10 közötti jegyet. Voltak hetesnél alacsonyabb osztályzatok is, de ezek száma elenyésző. Ezekben a napokban jelentkeznek az iskolában a formális adatok leadására azok a tanulók, akik tovább szeretnék folytatni tanulmányaikat. Nekik meg kell nevezniük azokat az iskolákat, amelybe az eredményeik alapján számítógépes rendszer osztja majd le őket.

 

Iskolafelújítás

 

Folyamatban van az iskolaépületek felújítása, főként a B–épület átalakításán dolgoznak. Csáki elmondta, hogy ebben az épületrészben nagyon kicsik voltak a termek és azok magassága sem egyenlő. Most azon dolgoznak, hogy kivegyék a kiszedhető közfalakat és a plafonokat egy szintre hozzák. Ez amiatt történik, hogy amikor majd a kilencedik osztály is az általános iskola része lesz, legyen számukra megfelelő tanterem. Az igazgató arról is beszélt, hogy Sárközújlakon egyre több az iskoláskorú gyerek, az óvodákban öt magyar és két román csoport működik olyan létszámmal, hogy néhány év múlva mind az alsó, mind a felső tagozaton növekedni fog a tanulólétszám.

Július 4–én, egy alapítvány segítségével egy franciaországi, utcagyerekekből álló csoport érkezik az iskolába, akiket ott szállásolnak el. Ezeket a gyerekeket majd az iskolabusszal viszik kirándulásokra, hogy megismertessék velük a megye nevezetességeit, közben olyan foglalkozásokon vesznek részt, amelyeken megpróbálják meggyőzni őket arról, hogy mennyivel értelmesebb életüket egy családi közösségben eltölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!