Ökologizálják a Körös-partot

Ökologizálják a Körös-partot
Nagyvárad – A nagyváradi önkormányzat és a Körösök Vízügyi Igazgatóság által aláírt megállapodás értelmében ökologizálják a Sebes Körös jobb partját a központi híd és a volt számítástechnikai központ közti szakaszon.

Biró Rozália alpolgármester és Pásztor Sándor vízügyi igazgató kifejtették: annak érdekében, hogy ne bolygassák fel túlságosan a váradiak életét, a Körös-part rendbetételét szakaszonként végzik. Az elmúlt hónapokban a Decebal-híd és az Ovidiu Densuşianu utcai híd közti részt tették rendbe mindkét oldalon, az elkövetkezendő hónapokban pedig a központi híd és a volt számítástechnikai központ közé eső jobb partra fókuszálnak. A valószínűleg az év végéig tartó munkálatoknak a jövő hét elején kezdenek neki, a beruházás a Vízügyi Igazgatóság részéről 3 millió lejbe kerül, az önkormányzat egyelőre nem tud pontos összeget mondani.
A Polgármesteri Hivatal vállalta a környék megtisztítását úgy, hogy az ott található fák éppségben maradjanak, a vízügy pedig lebontja a nem túl szép esztétikai élményt nyújtó beton rézsűt. Közel 280 méter hosszan a harmincöt évvel ezelőtt kialakított lépcsőfok alját megerősítik, a tetejét kiegyenesítik, az oldalát pedig folyami kővel rakják ki a természetbarát látvány érdekében. Azon a részen, ahol jelenleg nincs semmifajta lépcső, betongerendával erősítik meg a partot, és szintén járófelülelet alakítanak ki, oldalt folyami kővel. Ugyanakkor az egész térséget fűvesítik.
 
Ciucur Losonczi Antonius