Óvszeres tiltakozás a pápalátogatás miatt

A pápa ausztráliai látogatása ellen tiltakozók kondomos akcióba kezdenek.-közölték kedden a szervezők. XVI. Benedek, illetve a katolikus egyház fogamzásgátlás-ellenes politikájára válaszul az akció szervezői óvszerekkel üdvözlik a pápalátogatásra érkező zarándokokat. Már eddig több mint 200 ezer zarándok érkezett Sydney-be a pápára várva.

A Világifjúsági Napra a déli kontinensre érkező egyházfő híveinek az aktivisták tömegében postáznak, illetve osztogatnak óvszereket. A szervezők keddi nyilatkozata szerint igy akarják kifejezni ellenvéleményüket a római egyház születészabályozást, homoszexualitást és abortuszt elutasító politikájával szemben.

Mint az aktivisták egyike közölte, annak ellenére is megtartják az óvszeres-akciót, hogy az ausztráliai Új Dél-Wales állam speciális törvénye bünteti a zarándokok zaklatását, bosszantását, megsértését, illetve megzavarását. A pápalátogatásra időzített törvény értelmében, aki ilyet tesz, az akár 5 és fél ezer ausztrál dollárral is büntethető.

Egy szövetségi bíróság azonban kedden úgy döntött, hogy Új Dél-Wales sietve meghozott törvényének egyes passzusaival az állam parlamentje túllépte hatáskörét. A háromtagú bíróság viszont elutasította a NoToPope nevű koalició álláspontját, amely szerint a szólásszabadság megsértése, hogy a törvény értelmében tilos árusítani úgymond provokatív képeket vagy feliratokat ábrázoló trikókat.