Óvintézkedések szilveszterkor

Bihar megye – A Sürgősségi Esetek Igazgatósága (ISU) a szilveszteri ünnepségekre, zárt körű rendezvényekre ajánlja az alábbiakat a tűzesetek megelőzésére.

rendezvényeken nem vegyen részt többen, mint a helyiségek megállapított befogadó képessége; legyenek biztosítottak a vészkijáratok; a dohányzásra kijelölt helyeken legyen kellő számú hamuzó, azok legalább 1.5 méterre legyenek a gyúlékony anyagoktól (például függönyöktől); a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően használják az ételek elkészítéséhez a tűzhelyeket; hegyvidéken – számolva az esetleges rossz időre, időleges elszigetelődésre – legyen tartalékban élelem, ivóvíz, áramfejlesztő, gyógyszer.

Különösen figyelni kell azokon a helyeken, ahol karácsonyfát is állítottak az ünnepek idejére: a karácsonyfa biztonságos távolságban legyen gyúlékony anyagoktól; gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül gyufával, gyertyával, csillagszóróval. Az igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy 2006 tele óta tilos a petárdázás, az engedélyezett tűzijátékok használatánál is be kell tartani az előírásokat. A turisták számára – akik üdülőhelyen töltik a szilvesztert – ajánlott: a megérkezés után “derítsék fel” a kijáratokat; ne használjanak improvizált elektromos készülékeket; ne módosítsanak az elektromos hálózaton; csak a kijelölt helyen dohányozzanak. Minden sürgősségi esetben a 112-es telefonszámon kell segítséget kérni.

Címkék: , ,