Óvás utáni helyzetjelentés

Bihar megye – Szerdán lezárult az idei érettségi vizsga június-júliusi szakasza. A végleges eredményeket szerdán minden iskolában ki kellett függeszteni.

Az utolsó előtti momentum az óvásra benyújtott dolgozatok újrajavítása volt. Ebben a szakaszban 843 dolgozat jegyével voltak elégedetlenek az érettségizők, ezeket Gyulafehérváron javították újra, tudtuk meg Radu Mazilescu tanfelügyelőtől, a megyei vizsgabizottség egyik tagjától. Érdeklődésünkkor összesített adatokat még nem tudott mondani, de az kiderült, hogy csak 333 dolgozat jegye változott és ez mindössze 87 diáknak segített abban, hogy átmenő osztályzatot érjen el.

Pótérettségi

Azok, akik ebben a vizsgaidőszakban nem tudtak leérettségizni, a pótérettségi során letehetik azokat a vizsgákat, amelyeken most vagy a régebbi szessziók alkalmával nem tudtak 5-öst írni. A pótérettségire július 14-18 között lehet feliratkozni. Az első, a román szóbeli egy hónappal később, augusztus 18-án lesz, melyet másnap az anyanyelv szóbeli, harmadnap pedig az idegen nyelv szóbeli követ. Az írásbeli vizsgák augusztus 21-én kezdődnek a román nyelv és irodalom vizsgával. Ezt másnap, augusztus 22-én az anyanyelv vizsga követ, majd augusztus 25-én szaktantárgyból vizsgáznak a jelöltek. Augusztus 26-án a szaknak megfelelő választott tantárgyból, augusztus 27-én pedig a szabadon választott tantárgyból kell bemutassák tudásukat a vizsgázók. Az eredményeket augusztus 29-én fogják kifüggeszteni, és ugyanaznap lehet óvást benyújtani a kapott jegyek ellen. A végleges eredményeket szeptember 1-én teszik közzé.

Nagy Anikó