Óvás után kezdődhetett a felújítás

Óvás után kezdődhetett a felújítás
Bihar megye – Néhány hónapja arról számoltunk be, hogy az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ új székhelyének felújítása óvás miatt nem indulhat meg. Az akadály azóta elhárult.

Az Egészségügyi-Szociális Központ jelenleg a Bujanovics kastélyban lévő egészségügyi központban működik, de régóta tervezik, hogy az egykori Állami Gazdaság (Gostat) iradaházába költözzön. Erre a célra az önkormányzat oda is ítélte az épületet, sőt, a felújításra állami támogatást kaptak. Viszont az intézmény működtetése körüli bonyodalmak miatt adott pillanatban tavaly kétségessé vált, lessz-e kinek rendbetenni a Stubembergek egykori udvarházát.

Elutasították az óvást

A felújításra annak rendje s módja szerint kiírták a pályázatot az elmúlt szeptemberben, ám annak vesztese óvást nyújtott be. Hónapokig tartó várakozás után március ötödikén született meg az óvás elutasítása, majd az ennek megfellebbezésére fenntartott idő letelte után a hónap közepén megkötötték a szerződést a licit nyertesével a munka elvégzésére, tudtuk meg Brezina Waldemartól, a központ vezetőjétől. A Munkaügyi Minisztériumtól 1,3 millió lejt kaptak a kivitelezésre, melynek során az egyszintes épület kétszintesé válik, ugyanis beépítik a tetőteret, ezzel mintegy megduplázva a befogadóképességét.

Az épület után a parkot

Az ajtók és ablakok cseréje mellett központi fűtést szerelnek be, lesz saját konyhájuk, korszerű mellékhelyiségek, és a szabványoknak megfelelő lesz az egy ápoltra jutó légtér nagysága is. A szerződés szerint a kivitelezőnek a munka megkezdésétől számított 10 hónapon belül kell végezni. Az épület körüli park rendbetételéhez 150 ezer euró elnyerésére készítettek pályázatot, ugyanebből a pénzből szeretnék felszerelni a készülő konyhát, illetve kicserélni a kórtermek bútorzatát.

2008-ra van pénz

Az Egészségügyi-Szociális Központ léte tavaly többször is veszélybe került, anyagiak hiányában. Az idei év végéig biztosítottnak létszik a működéshez szükséges keret a Helyi és a Megyei Tanácsnak köszönhetően, mondta el Brezina Waldemar. Jövőre már több pénzre lesz szükségük, hiszen a nagyobb helyen több ápoltat tudnak fogadni (a mostani 20 helyett 40-et, a várólistáról van állandó „utánpótlás”), és ehhez majd több személyzet is kell.

Rencz Csaba