ERDON Helyi hírek

2010.02.25. 15:14

Új munkalehetőség a székelyföldi fiataloknak

<p>Távmunkaközpont nyílt Csíkszentdomokoson február 25-én a Telework európai uniós program keretében, vidéken élő munka nélküli fiatalok számára. Az ünnepélyes megnyitón az újságírókon kívül az érdekelt helyi fiatalok is megjelentek.</p>

„Nem csupán a szentdomokosiaknak, hanem a többi felcsíki település lakóinak is létesült a központ” – mutatott rá beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az általa vezetett intézmény partner a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Központtal az Új lehetőségek alkalmazása a vidéken élők számára a Telework által című projekt lebonyolításában. Ennek célja az elhelyezkedés segítése, az életszínvonal és a munkakörülmények javítása összesen 792 vidéki fiatal számára Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Fehér és Hunyad megyében, az új informatikai és telekommunikációs technológia által nyújtott lehetőségek és képzések révén. Hargita megyében négy településen nyílik távmunkaközpont: Csíkszentmártonban, Galócáson, Siménfalván és Csíkszentdomokoson; a másik hármat jövő héten avatják fel. A helyiséget a helyi polgármesteri hivatalok biztosítják, és a projekt időszakának lejárta, 2011 után a megyei önkormányzat finanszírozza e központok fenntartását.

A Teleworkot az Európai Szociális Alapból társfinanszírozzák, a költségvetés Hargita megyére eső része mintegy hárommillió lej. Amint azt Tiberiu Pănescu, a munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója bemutatójában elmondta, a Teleworkkal a 35 éven aluli vidéki fiatalokat célozzák, akik 1080 óra képzésen vehetnek részt, az alábbi szakterületeken: számítógép-használat, kezdőkönyvelés, webdesign, telematika, telemarketing, idegen nyelvek (angol és olasz vagy német). A résztvevőknek ingyenes a teljes tanfolyam tananyaggal együtt, sőt megtérítik a környező falvakból ingázók útiköltségét is. A kurzus utáni vizsgán legjobban teljesítő személy május végén négy napra Olaszországba utazhat, hogy betekintést nyerjen az ottani távmunkaközpontok működésébe. Szentdomokoson március 8-án indulhat a tanfolyam, közölte Pănescu. Egyébként eddig Szentdomokoson és Szentmártonban gyűlt össze a tanfolyam indításához szükséges létszám: az előbbi községben 33-an, az utóbbiban pedig 28-an jelentkeztek.

A kurzuson biztosított a kétnyelvűség (magyar–román), továbbá a Maros megyei AGROM RO toborozza a tanárokat és bocsátja rendelkezésre a tananyagot. A projekt kivitelezői népszerűsítik ezt a távmunkalehetőséget a vállalkozók körében is, hogy azok minél nagyobb arányban alkalmazzák a Telework-tanfolyamot végzett fiatalokat.

„Az internet segítségével távmunkát végzők aránya az Európai Unióban több mint tíz százalék, nálunk viszont ennél sokkal kisebb az arány” – ismertette Borboly Csaba, kifejtve, hogy e központok révén a kisgyerekes anyák is dolgozhatnak részmunkaidőben, ami megoldana egy aktuális problémát.

Az ünnepi eseményen jelen volt Ferencz Alajos, Csíkszentdomokos polgármestere, Szabó Kázmér projektmenedzser és Becze István megyei tanácsos is, aki szintén részt vett a projekt előkészítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!