Ízzasztó forróság a XI. Tasnádi Városnapon

Ízzasztó forróság a XI. Tasnádi Városnapon
Szatmár megye – A tegnap lezajlott tizenegyedik tasnádi városnapot mind az időjárás, mind a hangulat szempontjából izzasztó forróság jellemezte. Mivel a nagyszínpad előtt semmilyen árnyék nem volt, aki csak tehette, a közeli park fáinak árnyékában keresett menedéket.

A XI. Tasnádi Városnap nyitórendezvénye 13 órakor kezdődött a városi múzeum épületében, ahol Petkes Józsefnek, a város szülöttének festménykiállítás-megnyitójára került sor. A mintegy 60 megjelent résztvevő előtt zajló eseményen jelen volt többek között Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum vezérigazgatója, Anca Deaconu, a kiállításnak otthont adó múzeum igazgatója, Erdei. D. István és Varga Attila, RMDSZ-es parlamenti képviselők és Véron András, Tasnád város polgármestere is. A 82 esztendős művészt méltató ünnepi beszédében Véron hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés a város számára Tasnád neves szülöttének alkotásait a látogatók elé tárni, amely egyúttal büszkeséggel töltheti el a város lakóit is.
 
Kulturális programok, koncertek
 
A városnap hivatalos megnyitóján a polgármester köszöntötte az ünnepségre érkezetteket, köztük Szatmár megye vezető tisztségviselőit, politikusokat, közéleti személyiségeket, a helyieket és vendégeket, akik szép számmal vettek részt a rendezvényeken, majd Dj Ady előadásában elhangzott a város himnusza is. Ezt követően szünetek nélkül zajlottak a kulturális és szórakoztató műsorok a város központjában felállított nagyszínpadon. A rekkenő hőség miatt csupán két-háromszáz ember vett részt a kora délutáni órák programjain, majd ahogy mérséklődött a kánikula és következtek az esti koncertek, teljesen megtelt a színpad előtti tér. Kiemelkedően nagy siket arattak előadásukkal a „Jó pajtások” nevet viselő magyar napköziotthon óvodásai, a helyi cigány tánccsoportok tagjai, a Szilágy Megyei Múzeum képviselőinek divatbemutatója és a Német Demokrata Fórum tasnádi szervezetének „Házaspárok” tánccsoportjának színvonalas előadása is.
 
Ioan Seleşi humoristában ezúttal sem csalódhattak a tasnádiak, aki két ízben is színpadra lépett a nap folyamán. A késő délután fellépő Celtic Feet, a Teletinik és a Royal Team produkcióira már több százan voltak kíváncsiak. Este megjelent a nagyszínpadon Axandra és Dj Alexya, majd nagy óváció közepette tombolt a közönség Dj Project zeneszámaira. Minden várakozást felülmúló, másfél órás élő koncertjével Terecskei Rita énekesnő és együttese, a Zanzibár kápráztatta el a Tasnádról és a környező településekről összesereglett, hatalmassá dúzzadó tömeget. Éjfélkor tűzijátékkal zárult az ünnepség.