Ízek találkozója Nagyszalontán

Ízek találkozója Nagyszalontán
Bihar megye – A városnapi ünnepség keretében testvérvárosok, baráti települések szakács-csapatai gyülekeztek, hogy megmutassák régiójuk legjellegzetesebb ételeit.

Rendhagyó gasztronómiai fesztivál helyszíne volt az elmúlt hétvégén Nagyszalonta. A házigazdák, a szalontai magyar Nyugdíjasok Szövetsége babgulyást főzött a bográcsban, a szegediek halászlét készítettek, a derecskei csapat zúzás füstölt csülköt készített, a hajdúböszörményiek slambucot és lebbencslevest, a túrkeveiek kunsági birkapörköltet. A sarkadi csapat bográcsában marhapörkölt illatozott, a szlovák konyhát kapustnica képviselte, a román ízeket pedig a zöldséges csorba.

A Csonkatorony tövében

A találkozó idején sokan betértek a múzeumkertbe, megnézni, hogyan is kell az ismert vagy kevésbé ismert ízeket eredeti módon elkészíteni, s a szakácsok is szívesen adtak felvilágosítást az érdeklődőknek. Kóstolgatni is lehetett főzés közben, végül pedig mindenkinek mertek a tányérjába. A legnagyobb sikert talán a birkapörkölt aratta. Készítője elmondta, egy teljes birka rotyogott a bográcsban, melyet forgattak, de nem kavarták meg egyszer sem, hogy a belerakott húsok, csontos részek, belsőségek a főzés végén is ugyanúgy helyezkedjenek el, mint az első percben, amikor a bográcsba rakták. Szintén a forgatás a trükkje a jó slambucnak is (tulajdonképpen krumplis tészta), mely a bográcsban 32-szer átfordítva nyeri el igazi pirult, finom ízét. Természetesen a többi étel is pillanatok alatt elfogyott, ami ékes bizonyítéka annak, hogy fenségesre sikerült. A gasztronómiai találkozó jó hangulatú nótázással zárult.

C. Patócs Júlia