Írósztrájk: Schwarzenegger közvetítene

Írósztrájk: Schwarzenegger közvetítene

Arnold Schwarzenegger filmsztár és kaliforniai kormányzó akárcsak Terminátor korában, ismét saját kezébe veszi a dolgok irányítását: magára vállalta, hogy közvetít a forgatókönyvírók és filmstúdiók között holtpontra jutott tárgyalásokon, hogy mielőbb véget érjen a szerzők sztrájkja. „Beszélek a ügyben érintett felekkel, mert szerintem nagyon fontos, hogy mihamarabb rendezzük a kérdést, ugyanis a sztrájknak rengeteg káros kihatása van államunk gazdasági életére” – nyilatkozta Schwarzenegger, aki négy éve cserélte fel a filmvásznat a kormányzói székkel.

A nagyobb részesedésért

Az Amerikai Írók Céhének (WAG) 12 ezer tagja hétfőn kapcsolta ki laptopját, hogy nagyobb részesedést csikarjon ki magának az internetes világ új adathordozóin megjelenő munkáik nyomán befolyó nyereségből. Az új szerződésekről július óta folyó tárgyalások ugyanis kátyúba jutottak. – Az a szomorú az egészben, hogy a stúdiófőnökök nem sínylik meg, a szakszervezeti vezetők nem sínylik meg és a sztrájkoló írók sem sínylik meg. Nekik ugyanis van pénzük – háborgott a kormányzó sajtóértekezletén, érzékeltetve, hogy a sztrájk legnagyobb vesztese az a sok száz stábtag – például fodrász, kellékes, kameraman –, aki a produkciók leállása miatt nem jut munkához.

Közben már javában érlelődik a Broadway színpadi munkásainak sztrájkja is, ami a híres színházi negyed legtöbb teátrumának bezárásához vezethet. A nemzetközi díszletmunkások szakszervezetének elnöke csütörtökön hivatalosan is meghirdette a munkabeszüntetést, csupán a pontos idejét nem határozta meg. A bejelentésre egy nappal az után került sor, hogy a szervezet, valamint az Amerikai Színházak és Producerek Szövetségének nyár óta tartó tárgyalásai megfeneklettek a munkaügyi szabályokról és állományi feltételekről kibontakozott vitában.