Ínycsiklandó élelmiszerek kiállítása

Ínycsiklandó élelmiszerek kiállítása
Bihar megye – Szombat délutánig meg felkereshető a nagyváradi Antonio Alexe Sportaréna előcsarnokában a megye termelőit felvonultató első bio- és hagyományos élelmiszerek kiállítása.

Első alkalommal rendeztek kiállítást és vásárt Bihar megyében a bio- és hagyományos élelmiszereket előállítóknak. A megnyitóra pénteken 11 órakor került sor a nagyváradi Antonio Alexe Sportarénában. A standok között sétálva megállapíthattuk: ha a kerítés még nem is, de felirat már van kolbászból, ugyanis az egyik hús- és henetsárukat kiállító cég kolbászból formázta meg saját nevét a falra függesztett reklámján. A kiállítást dr.Nicolae Hodisan, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője nyitotta meg, egyebek mellet kifejtve, hogy a jövőben is megrendezik majd azt, és tervezik, hogy a hivatalosan is elismert vásárok sorába emeljék, lehetőséget adva a termelőknek a rendszeres bemutatkozásra.

Pénteken és szombaton

A megjelenteket köszöntötte még Gavrila Ghilea prefektus, és Ioan Micula, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Már a megnyitó idején is sokan érdeklődtek a tizenkét kiállító árui iránt, a szervezők pénteken este 20 óráig várják a látogatókat, szombaton reggel 9–től délután 16 óráig lehet nézelődni, vásárolni, és felmérni: húsvétra készülődve mit érdemes a helyszínen megvásárolni.

 

A nagyváradi Antonio Alexe Sportaréna előterében kapott helyet a kétnapos kiállítás. A 11 óra után pár perccel megtartott megnyitón a szervezők (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság – MVI, Bioterra Egyesület, Kereskedelmi és Iparkamara – KI) nevében elsőként dr.Nicolae Hodisan, a MVI vezetője mondta el, hogy a kiállítók mindegyike eleget tesz az Európai Unió elvárásainak, biotermékeikben csak természetes alapanyagok találhatóakm meg, ide értve a színezékeket és tartósítókat is.

Tizenkét kiállító

Gavrila Ghilea prefektus, illetve Ioan Micula, a KI elnöke is bíztató szavakat fogalmazott meg a gazdák felé, majd Sarkady Zsolt alprefektussal, és a többi meghívottal együtt végigjárták a standokat, itt-ott kóstolgatva is. A tizenkét kiállító Örvéndről, Alsólugasról, Nagyszalontáról, Vaskohról, Tulkáról, Szalárdról és Hegyközszentimréről érkezett. A kínálatban szerepelnek pékáruk, hús- és hentesáruk, laska- és levestészták, méz és méhészeti termékek, bor, pálinka. A sok ínycsiklandó finomság láttán nem csak a pavlovi reflex indul meg, de a látogató szinte már emésztést segítő pirula után kiállt…

Néhány ár

A teljesség igénye nélkül néhány ár, tájékozódás végett: házi kolbász fűszerezettségtől függően 13.9 és 14.28 lej/kg; szalonna 10.71 lej/kg; csülök 11.9 lej/kg; szilvapálinka 13 lej/0.5 l; almapálinka 16 lej/0.5 l; cseresznyepálinka 30 lej/0.5l; laska és levestészta 3.5 lej/250gr. – ugyanaz teljes kiörlésű gabonából 4 lej; hegyközszentimrei bor (több féle) 6 lej/l; vegyes virágméz 10 lej/0.5 kg; akácméz 14 lej/0.5 kg; gyümölcsös (diós, mogyorós, aszalt gyümölcsös) méz 15 – 18 lej/0.5 kg. Az érdeklődőket szombat délután 16 óráig várják.