„Így neveljünk” tanfolyam

„Így neveljünk” tanfolyam
Szatmár megye – Szülőknek szóló nevelési tanácsadást tart a szatmárnémeti 5–ös Számú Általános Iskola két tanítója: Mekker Melinda és Földes Ildikó. A cél a szülő és gyermek közötti kommunikáció javítása.

Áprilisban zajlik Szatmárnémetiben az 5–ös Számú  Általános Iskolában az „Így neveljünk” című, szülők számára szervezett  tanfolyam, Mekker Melinda és Földes Ildikó tanítók vezetésével, amely egy módja a szülők prevenciós nevelési informálásának és támogatásuknak. A tanfolyamra az iskolába járó diákok szülei közül 9–en jelentkeztek. Az eddigi foglalkozások nagyon jó hangulatban zajlottak, a szülőket lenyűgözte a nagy mennyiségű információs anyag, amit a pedagógusok eléjük tártak. A jelentkezők aktívan részt vettek a szituációs játékokban, és nagyon élvezték azokat a foglalkozásokat is, amelyek során tesztelték a személyiségüket, és segítettek abban, hogy jobban megismerjék önmagukat. A csoport 6 hónap múlva újra találkozik majd, hogy megvitassák, kinek milyen eredményeket sikerült elérni az itt elsajátított módszerek segítségével.

A megelőzés a cél

Az utóbbi években jelentősen megváltoztak a család személyiségformáló szerepéről vallott nézetek — magyarázza Mekker Melinda tanítónő.

— Azt mindig is tudtuk, hogy a család befolyásoló ereje óriási, de fel kellett fedeznünk, hogy ez a befolyás eddigi elképzeléseinket felülmúlja. A szülők életszemlélete meghatározza gyermekeik nevelésének stílusát. A nevelési mód hozzájárul a gyermeki énkép kialakításához. Tulajdonképpen megelőzésként, prevencióként olyan szülőknek szerveztük, akik még nem küszködnek olyan nevelési problémákkal, amelyeket csak  szakember orvosolhatna, kapcsolatuk a gyermekükkel egészséges. A szülők általában akkor vélik a nevelést nehéznek, amikor a gyermek számukra elfogadhatatlanul viselkedik, vagy amikor nem reagál a figyelmeztetésre. Minden gyermek csinál olyasmit, ami nem tetszik a szüleinek, ugyanakkor olyat is, ami a szülőket boldoggá teszi és büszkeséggel tölti el. Természetes, hogy minden szülő azt várja el gyermekétől, hogy helyesen viselkedjen. A kérdés az, hogyan érjük ezt el? A tanfolyamon abból az alapelvből indulunk ki, hogy igenis képesek vagyunk befolyásolni gyermekünk viselkedését. A  bemutatott nevelési módozatokat bárki könnyedén elsajátíthatja a tanfolyam során, amelyek lehetővé teszik, hogy gyermekünk viselkedését befolyásoljuk — tette hozzá a pedagógus.