Ígéret van, pénz még nincs

Ígéret van, pénz még nincs

A Szatmár megyei turizmus fellendítésére is nagy hangsúlyt fektet ebben az évben a megyei vezetés, azonban az utak javítására kapott pénz közel sem elegendő.

„Azt szeretnénk, hogy a megye lakossága téjékozódjon minden tevékenységről, amelyet a megyei tanács folytat” — mondta tegnap megtartott sajtótájékoztatóján Gheorghe Ciocan tanácselnök. A megye idén valamivel több pénzből gazdálkodik, mint a tavaly, azonban az utak korszerűsítési munkálataira 54%–kal kevesebb összeget fordíthatnak, mint 2007–ben. Sajnos, tavaly az utak javítására kapott 100 milliárd régi lejt vissza kellett utalni az állami kasszába, mert az erre kiírt licitek lebonyolítása elhúzódott, így a munkálatokat már nem tudták megkezdeni, de az idén ez nem ismétlődhet meg — szögezte le Ciocan. Útjavításra 2007–ben a megye 21 536 000 lejt kapott, 2008–ra azonban csak 9 907 000 lejt, ami közel sem elég a modernizációs munkálatokra. A kormánytól arra kaptak ígéretet, hogy ezt az összeget később még kiegészítik. Szatmár megye 287 178 000 lejből gazdálkodhat az idén, ami kb. 10%–os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Három nagy projekten is dolgoznak a szakemberek, amelyek kivitelezése nemsokára meg is kezdődhet.

Tervek

A szatmári és a máramarosi megyei tanácsok hozzájárulásával 5 fatemplom elhelyezését tervezik a megyében, Felsőboldád, Alsóboldád, Kisszokond, Nántű és Szilágykorond településeken, ezzel is elősegítve a turizmus fellendülését, amire ebben az évben nagy hangsúlyt szeretne fektetni a megyei vezetőség. A templomok felépítésére szánt összeg 103 427 lej, amivel megyénk hozzájárul a 6 153 908,30 lejes összköltséghez. Hamarosan elbírálás alá kerül egy újabb határátkelőhely megnyitása Károlypuszta (RO) és Ömböly között (HU), amely az utolsó Phare CBC 2004–2006 program keretén belül jön létre. Az átkelőhely megépítésére szánt összeg 127 500 euró, amihez Szatmár megyének 13 260 euróval kell hozzájárulnia.