2020-ban a Román Nemzeti Bank új bankjegyet fog forgalomba hozni

2020-ban a Román Nemzeti Bank új bankjegyet fog forgalomba hozni
A Román Nemzeti Bank bejelentette, hogy 2020-ban új bankjegyet hoz forgalomba, amelyen Ecaterina Teodoroiu, első világháborús hős portréja látható.

 

Az új bankjegy névértéke 20 lej. Ezt a nominális értéket a román bankkibocsátás történetében is használták, és az euróövezetben a fogalomban levő bankjegyek közé tartozik. Ecaterina Teodoroiu portréjának választása kettős jelentőséggel bír. A BNR a világ bankjaival egyetértésben támogatja a nemek közti egyenlőség megerősítését, másrészt ismét meg kívánnak emlékezni Nagy- Románia centenáriumáról, tiszteletbe tartva az Nagy Háború hőseinek emlékét.

A Román Nemzeti Bank a következő időszakban nyilvánosságra hozza a bankjegy elrendezését, a biztonsági és az azonosító elemeket, valamint a kibocsátás pontos időpontját.

Ecaterina Teodoroiu olténiai tanítónő volt, aki az első világháborúban először ápolónőként dolgozott a fronton, majd harcolt a román katonák oldalán. A háború idején kétszer megsebesült, végül 1917-ben a Mărășești-i csatában hősi halált halt.