Éves közgyűlést tartott a Német Fórum

Éves közgyűlést tartott a Német Fórum
Nagyvárad – Csütörtök délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében éves közgyűlését tartotta a Német Demokrata Fórum. A program első felében kultúrműsor volt, majd beszámolók hangzottak el.

A rendezvény kultúrműsorral kezdődött. A Decebal Nyolcosztályos Iskola német tannyelvű ötödikes osztályaiba járó gyermekek Hoffman Róbert és Medvéssy Mónika tanárok irányításával németül, magyarul és románul énekeltek és szavaltak, majd a Német Demokrata Fórum Regenbogen (Szivárvány) tánccsoportja lépett fel két, Szilágyi Annamária által koreografált produkcióval. Ezt követően két tehetséges kislány kapott lehetőséget: a tíz éves Nagy Alma Anna zongorakisérettel énekelt, a nyolc esztendős Carla Marin pedig hazai és nemzetközi popslágereket szólaltatott meg.

A színvonalas előadások után az NDF vidéki szervezeteinek a képviselői léptek a mikrofon elé, hogy az elmúlt időszakban kifejtett tevékenységüket ismertessék. Beszámolók hangzottak el az újpalotai, a feketeerdői és a monospetri német fórumok vezetőitől, melyekből kiderült, hogy számos eseményt szerveztek és úgy igyekeztek tenni a dolgukat, hogy “mindenkinek jó legyen és mindenki meg legyen elégedve”. A nagyváradi NDF-szervezet tevékenységéről az elnökségi tagok számoltak be. Heilmann Norbert ifjúsági és szervezési kérdésekre tért ki, Musik Hano a művelődéspolitikáról beszélt, Richard Wachter pedig gazdasági témakörben szólalt fel.

Önálló német iskola

Vodă Helene tanügyi ismertetőjéből kiderült: a 2006-2007-es tanévben 147 gyermek járt német csoportú óvodába, a Decebal Iskola I-VIII. osztályaiban 199-en, a Mihai Eminescu Főgimnázium IX-XII. osztályaiban 61-en tanultak Schiller nyelvén. Mivel a jövő tanévtől kezdve Hermann Oberth néven önálló német tannyelvű líceum nyítja meg a kapuit Nagyváradon, Vodă Helene arra kért mindenkit, hogy ha lehetősége van rá, írassa ebbe az iskolába gyermekét. Schwartz János elnök visszatekintőjében negatívumként jegyezte meg, hogy az NDF tagok száma 300-al csökkent, amit azzal magyarázott, hogy sokakat anyagi érdekeket vezéreltek a fórumhoz. Pozítivumként számos rendezvénynek a megrendezése, illetve a külkapcsolatok sikeres ápolása került szóba. A közgyűlés végén tisztújításra is sort került, melynek megfelelően az eddigi héttagú elnökséget a vidéki szervezetek vezetőinek a bevonásával tizenegy tagúra bővítették.

Ciucur L. Antonius