Éves beszámoló a görög-katolikus Caritasnál

A Görög-Katolikus Egyház nagyváradi Caritas szervezetének Pavel utcai székhelyén tegnap tartottak beszámolót tavalyi tevékenységükől.

 

Ez a jótékonysági szervezet önkéntességi alapon, egyesületként szerveződött 2006-ban. Jelenleg hat alkalmazottal és 120 önkéntessel dolgoznak. Tavaly négy programot és több rövidebb projektet futtattak. Tavalyi trevékenységüket Ghitulescu Adela programvezető valamint Lazar Maria és Pal Rita szociális munkások mutatták be.

Egyik állandó programjuk közzé tartozott tavaly a meleg étel osztása naponta 30 rászoruló személynek, akik a hajléktalanok, jövedelem nélküliek egyedülálló idős emberek vagy csak szociális segélyből élők köréből kerültek ki. Egy személy étkeztetésére naponta 10 új lejt költenek. Szándékukban áll a közeljövőben saját kantint építeni, s akkor 50 főre emelik az étkeztetett személyek számát. Ruhát és tartós élemiszert is osztottak és osztanak havonta vagy trimeszterenként rászoruló családoknak.  Tavaly 106 család 13.969 lej árú ruhaneműt, 147 család pedig 8.153,36 lej árú élelmiszert kapott tőlük. Az élemiszereket, ruhákat, a meleg ételt önkéntesek osztják szét a rászorulók között, de többnyire ők gyűjtik be az adományokat is, amiből a rászorulókat segélyezik. Tavaly február-márciusban például kampányt indítottak a jövedelemadó 2 százalékáért, amiből 31.000 lej gyűlt össze. Személyi adományokból 67,6 ezer lej, cégadományokból 4.600 lej és így tovább.

Tavaly több projektet is futtattak, amire a városházától, vagy más helyről kaptak támogatást. Szemináriumokat szerveztek például önkéntes segítőknek, megszervezték a bohócdoktor akciót a gyermekkórházban, amit az idén is folyatatnak, futattak környezetvédelmi, hulladékpapirgyűjtési projektet is nagy sikerrel.

Az idén legfőbb céljuk egyike egy aggmenház felépítése a volt Olaszi Temető helyén, az ottani görög-katolikus templom mellett, s ha lesz rá pénz egy szociális kantin létesítése, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Albert Ferenc