ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ – Terrorizmus

Jemeni csomagbombák, moszkvai metrómerénylet, Oszama bin Laden a Facebookon, fenyegetések a Southpark alkotói ellen. Az USA már néven nevezi ellenfelét, az “al Kaidát” és nem a terrorizmus ellen harcol.

A nemzetközi terrorszervezet pedig stratégiát vált: tömegpusztítás helyett lassan akarja kivéreztetni az ellenfelet. Következzenek, 2010 meghatározó terrorcselekményei.

JANUÁR

Sorra zárták be jemeni nagykövetségeiket a nyugati országok, miután az al-Kaida merényletekkel fenyegetőzött a Perzsa-öböl térségében. A fenyegetés miatt előbb az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, majd Franciaország is bezáratta jemeni nagykövetségét. A jemeni hatóságok pedig bejelentették, hogy ideiglenesen nem adnak ki vízumot az ország nemzetközi repülőterein, hogy megakadályozzák “a terroristák beszivárgását”. Az al-Kaida újabb terrorfenyegetését megelőzően, az év első napjaiban az amerikai elnök, Barack Obama a terrorszervezet Arab-félszigeten működő egyik csoportját tette felelőssé egy 2009. december 25-én történt merényletkísérletért – amelyben a 23 éves nigériai Umar Farouk Abdulmutallab az alsónadrágjába rejtett bombával akarta felrobbantani a Northwest Airlines egyik, Amszterdamból Detroitba tartó járatát.

Élete végéig börtönben marad a szeptember 11-i terrortámadások egyetlen elítéltje – miután egy amerikai fellebbviteli bíróság január 4-én megerősítette a marokkói származású, francia állampolgárságú Zacarias Moussaoui-ra kiszabott hatszoros életfogytiglani börtönbüntetést a terrortámadásokban való bűnrészességért.

Dubaji hotelszobájában holtan találtak rá a Hamász egyik vezetőjére január 20-án. Az 50 éves férfit megfojtották. A merényletért a Hamász az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot gyanúsította. Ezt követően, februárban Nagy-Britanniában, Írországban és Franciaországban berendelték az országok külügyminisztériumaiba az izraeli nagyköveteket, miután a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálat 11 ügynöke hamis brit, ír, francia és német útlevelekkel utazott be az Egyesült Arab Emírségekbe, hogy likvidálják a Hamász vezetőjét. Az ügy miatt Ausztriában is vizsgálatot indítottak, miután a Moszad ügynökei osztrák telefonkártyákat használtak.

Terrortámadás a közelgő futball világbajnokság előtt. Az Afrikai Nemzetek Kupájának otthont adó Angola északi részén január 8-án fegyveresek nyitottak tüzet a togói futball-válogatott csapat buszára. A támadásban hárman haltak meg. A togói válogatott vezetői ezután közölték, hogy a csapat visszalép a tornától. A támadásért a Front Cabinda Enklávé Felszabadításért (FLEC) nevű szervezet vállalta a felelősséget. Az incidensre reagálva a dél-afrikai elnök, Jacob Zuma kijelentette, hogy a “sokkoló és elfogadhatatlan” támadás nem lesz hatással az országában rendezendő nyári futball világbajnokságra.

Módosították Oszama Bin Laden fantomképét. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy Amerika-ellenes érzelmeiről ismert spanyol politikus fényképét használta fel Oszama bin Laden új, digitális körözési fotójához. A terrorista vezér életkorának megfelelően elkészített fotóján szürke hajjal és borostásan látható. A képet az amerikai hatóságok néhány óra után eltávolították az FBI internetes oldaláról. Az érintett spanyol politikus pedig hivatalos magyarázatot követelt az amerikai hatóságoktól. Ezalatt, egy Oszama bin Ladennek tulajdonított hangüzenetben a terrorista vezér újabb merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, amelyet szövetségeseivel együtt a klímaváltozásért is felelőssé tett.

FEBRUÁR

Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg egy befolyásos amerikai muzulmán szervezet február 19-én az amerikai tisztségviselőket, amiért nem nevezték terrorizmusnak az előző napi, texasi adóhivatal elleni támadást. Az incidensben két ember halt meg, amikor egy 53 éves amerikai férfi nekivezette kisrepülőjét a szövetségi adóhivatal Austinban található épületének. A halálos áldozatok egyike a pilóta, aki búcsúlevelet hagyott hátra. Ebben azt írta, hogy azért dühödött fel az adóhivatalra, mert tönkretették az életét.

Dzsihádot hirdetett Svájc ellen Moamer Kadhafi február 25-én. A líbiai vezető azért haragudott meg ismét Svájcra, mert az alpesi országban egy népszavazáson elutasították az új minaretek építését. “A hitetlen Svájc ellen dzsihádot kell hirdetni minden eszközzel. A dzsihád Svájc, a cionizmus, és az idegen agresszió ellen nem terrorizmus. Bármely muzulmán, aki üzletel Svájccal, hitetlen és az iszlám, Mohamed, a Korán, és Allah ellensége”- mondta Kadhafi a földközi-tengeri Bengázi városában, Mohamed próféta hagyomány szerinti születésnapján előadott beszédében. Kadhafi viszálya egyébként azután kezdődött Svájccal, hogy az alpesi országban 2008. júliusában őrizetbe vették a rendőrök a líbiai vezető negyedik fiát egy ötcsillagos genfi hotelben – miután két szobalány azt állította, hogy a 32 éves Hannibal Kadhafi megütötte őket.

Ötmillió dollárt fizetett a madridi kormány három spanyol állampolgárért, akiket egy terrorszervezet tartott fogva Mauritániában – közölte az El Mundo. A spanyol napilap szerint az összeget megerősítette egy informátoruk a kormányzatban. A három spanyolt egy francia és két olasz állampolgárral együtt 2009. novemberében ejtették túszul Maliban az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű csoport tagjai. A francia férfiért és az olaszokért cserébe a Maliban bebörtönzött iszlamista foglyok szabadon engedését követelték.

MÁRCIUS

Két rendőr megsérült egy tűzpárbajban Washingtonban, amikor március 4-én este a csúcsforgalom idején lövöldözés tört ki az amerikai fővárosban, a védelmi minisztérium közelében található metróállomásnál. Az incidensben a támadó is megsérült, akit a rendőrökkel együtt kórházba szállítottak. A lövöldöző később belehalt sérüléseibe. Az amerikai hatóságok szerint a férfi 36 éves, magányos tettes volt, terrorista-kapcsolatok nélkül.

Robbantásos merényletek a moszkvai metróban. Március 29-én két női öngyilkos merénylő, úgynevezett csecsen fekete özvegyek robbantották fel magukat a reggeli csúcsforgalom idején a moszkvai metró két állomásán. Az első támadó a Lubjanka megállónál robbantott, a második pedig nagyjából negyven perccel később a Kulturij Park nevű állomásnál. A detonációkban 39-en haltak meg, és 84-en megsérültek.

ÁPRILIS

Törölte a rendszeréből a Facebook az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden nevére létrehozott profilt. Bin Laden Facebook-oldala muzulmán szélsőségesek írásait és hangfelvételeit közölte folyamatosan. Ezeket az al-Kaidához kötődő al-Shabab terrorszervezet “állította elő”. A lapon bin Ladent a “Mudzsahidek Hercegeként” emlegették, és tartózkodási helyeként “a világ hegyeit” jelölték meg.

Videofelvételt mutatott be április 26-án az ABC amerikai televízió annak a nigériai férfinak a jemeni kiképzésről, akit egy amerikai utasszállító elleni merényletkísérlettel vádolnak. Az Al-Kaida által készített felvételen a 23 éves férfi, másokkal együtt lőgyakorlatokat végez, Dávid-csillagra, brit zászlóra, és egy ENSZ feliratra célozva. A nigériai Umar Farouk Abdulmutallab a Northwest Airlines egyik, Amszterdamból Detroitba tartó járatát akarta felrobbantani 2009. december 25-én, amikor a gép leszálláshoz készülődött. Az alsónadrágjába rejtett bomba azonban nem robbant fel. A férfit végül utastársai fogták le. A 23 éves nigériai férfi januárban ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott terrorista vádakban. Ha a bíróság bűnösnek találja, életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

MÁJUS

Lezárták május elsején New Yorkban a Times Square sugárutat, miután egy pólóárus azzal hívta fel a hatóságot, hogy egy parkoló terepjáró füstöl az út mellett. A kocsiban a bombaszakértők egy házi készítésű robbanószerkezetre bukkantak. A pokolgép azért nem robbant fel, mert meghibásodott. A meghiúsult akcióért egy pakisztáni tálib szervezet vállalta a felelősséget. Az akciót követően az amerikai hatóságok letartóztattak, majd vádat emeltek egy 30 éves pakisztáni állampolgárságú férfi, Faisal Shahzad ellen – akit októberben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy amerikai bíróság.

Fekete hétfő Irakban. Május 10-én több mint 100 ember halt meg sorozatos terrortámadásban Irakban. A támadások közül a legsúlyosabbat az Irak középső részén található Hillában követték el, ahol két robbanószerkezetekkel megrakott járművet vezettek öngyilkos merénylők egy textilgyárnak. Amikor a robbanások után a gyár előtt az emberek mentették az áldozatokat, egy öngyilkos merénylő lépett közéjük, és a testére erősített robbanószerkezetet működésbe hozta a tömegben.

Végeztek a moszkvai metrós merényletek kitervelőivel. Május 13-án orosz hírügynökségek jelentették, hogy a biztonsági szolgálat tagjai megölték egy bűnözői csoport három tagját, akik a március 29-i moszkvai metrótámadás kiterveléséért voltak felelősek. Az orosz hatóságok szerint a három lelőtt férfi kísérte Moszkvába márciusban a robbantást végrehajtó nőket.

Nem használja többé a “terrorizmus elleni harc” kifejezést az Egyesült Államok. A május 27-én nyilvánosságra hozott új amerikai nemzetbiztonsági stratégia néven nevezi az USA legfőbb ellenfelét, amely az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet.

Egy távirányítású amerikai katonai repülővel megölték Afganisztánban az al-Kaida harmadik számú vezetőjét Musztafa Abu al-Jazidot – közölte május 31-én az Egyesült Államok.

Az izraeli haditengerészet egységei május 31-én megtámadtak egy hajókonvojt, amely az izraeli blokád alatt álló Gáza övezet felé tartott. Az akcióban kilenc aktivista halt meg. A flottilla tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt szállított.

JÚNIUS

Katonákat szállító autóbuszt robbantottak fel május 22-én Isztambulban. A merényletben hárman meghaltak, hatan pedig megsebesültek. A támadást a reggeli órákban hajtották végre, amikor a busz elhaladt a török nagyváros egyik külső kerületében az európai oldalon. A török hatóságok szerint az akcióért kurd gerillák okolhatóak.

Csomagba rejtett bomba robbant a görög közrendészeti minisztériumban. A detonáció a tárcavezető biztonsági főnökét ölte meg. A merényletért később egy eddig ismeretlen csoport vállalta a felelősséget. Közleményük szerint azért támadták meg a minisztert, mert “elnyomó akciókkal” lép fel azok ellen, akik “elutasítják az emberek elleni offenzívát”. A magát újonnan alakultként megnevező csoport azt is közölte, hogy a nevüket majd később hozzák nyilvánosságra.

JÚLIUS

Terrortámadás a futball-világbajnokság idején. Július 11-én Uganda fővárosában két pokolgép robbant fel. A támadásokban összesen 75-en haltak meg. Az egyik detonáció egy bárban, a másik pedig egy étteremben történt. Mindkét bomba a dél-afrikai futball világbajnokság döntőjét nézők között robbant fel. Az akcióért egy szomáliai terrorszervezet, az iszlamista al-Sebab vállalta a felelősséget. A szervezet korábban már többször megfenyegette Ugandát, amiért katonái részt vesznek a szomáliai központi kormányt támogató Afrikai Unió kontingensében.

Bombamerényletet hajtottak végre július 15-én Iránban. A támadás az ország zömében szunniták lakta dél-keleti részében történt, Zahedan városában, egy síita mecsetnél. Az öngyilkos merényletben 20-an haltak meg, és mintegy 100-an megsérültek. Az áldozatok közt volt a Forradalmi Gárda több tagja is.

Támadás egy orosz vízerőműben. Ketten meghaltak, ketten pedig megsebesültek, amikor fegyveresek támadták meg Bakszan vízerőművét az Oroszországhoz tartozó Kabard- és Balkárföldön, a Kaukázus északi oldalán. Az állami tulajdonú RusHydro cég és a rendőrség szerint terrortámadás történt. A biztonsági erők szerint a fegyveresek több alkalmazottat megkötöztek, majd robbanást hajtottak végre az erőmű turbinatermében. Az orosz hírügynökségi jelentések nem részletezték, hogy szabadultak ki az erőmű megkötözött alkalmazottjai, illetve azt sem, hogy mi történt a támadókkal. Egy rendőrségi szóvivő szerint hat fegyveres hajtotta végre az akciót, akik két kocsival érkeztek a helyszínre.

AUGUSZTUS

Barack Obama amerikai elnök augusztus 2-án egy beszédben kijelentette, hogy a tervezett határidőt tartva, augusztus 31-ig kivonják Irakból az amerikai hadsereg harcoló alakulatait.

Az ukrán terrorelhárítás különleges egysége augusztus 9-én letartóztatta egy bűnszervezet öt tagját, akik azzal fenyegetőztek, hogy autóbuszokat fognak felrobbantani Kijevben, amennyiben nem fizetnek nekik 600 ezer dollárt. A kommandósok a pénz átadásának pillanatában csaptak le a bűnbanda tagjaira.

A guantánamói amerikai bázison működő katonai törvényszék augusztus 11-én 14 évig tartó börtönbüntetésre ítélte Oszama bin Laden egykori szakácsát. Az 51 éves férfi azonban egy titkos peren kívüli megegyezés miatt várhatóan ennél jóval kevesebbet fog rácsok mögött tölteni. A vádalku részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem lehet tudni, hogy valójában mennyi lesz börtönben Ibrahim al-Koszinak. A szudáni férfit 2001-ben fogták el Afganisztánban, amikor az al-Kaida egyik búvóhelyét hagyta el Tora Bora hegyei között. Ő a negyedik ember, aki ellen bírósági ítélet született a Guantánamón fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított emberek közül, és az első Barack Obama amerikai elnök hivatali ideje alatt.

SZEPTEMBER

A pápa angliai látogatása idején akart merényletet végrehajtani a katolikus egyházfő ellen hat férfi, akiket a brit rendőrség tartóztatott le szeptember 17-én. A hírre reagálva a Vatikánban közölték, hogy XVI. Benedek “nyugodt”, és “teljesen megbízik a brit rendőrök munkájában”.

Európai célpontok elleni terrortámadásokat lepleztek le nyugati országok titkosszolgálatai – adta hírül szeptember 29-én a Sky News. A tévécsatorna információi szerint a támadásokat Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban hajtották volna végre. A merényleteket állítólag Pakisztánból szervezték, és a támadásokat olyan kommandók hajtották volna végre, mint amelyek a 2008-as mumbai terrorakcióban vettek részt. A turistacélpontok és nyaralóhelyek ellen tervezett európai merényletekre állítólag Oszama bin Laden utasította egy hangüzenetben az al-Kaida társszervezeteit és szövetségeseit.

OKTÓBER

Videóüzenetben fenyegette meg október 5-én az al-Kaida a szaúdi királyi családot. A terrorszervezet emlékeztette Szaúd-Arábia uralkodócsaládját, hogy ugyanúgy elérhetik őket, ahogy elérték 2009-ben a belügyminisztert, akit kis híján megöltek egy akcióban.

Tárgyalás a tálibokkal. Az afgán elnök, Hamid Karzai október 11-én megerősítette, hogy “már egy ideje” nem hivatalos tárgyalásokat folytat az afgán kormány a tálib lázadókkal. Karzai ugyanakkor kijelentette, hogy nem hajlandók tárgyalni az al-Kaidával, és más terrorszervezetekkel, amelyek Afganisztán, az Egyesült Államok vagy Pakisztán ellen folytatnak harcot.

Bűnösnek vallotta magát október 20-i tárgyalásán egy 20 éves amerikai, akit azzal vádoltak meg, hogy terrortámadásokra buzdított az Egyesült Államokon belül, és megfenyegette a népszerű amerikai rajzfilmsorozat, a South Park íróit. Zachary Adam Chesser ((zakari edem csesszer)) – vallomása szerint – áprilisban több alkalommal is arra szólította fel a szélsőséges muzulmánokat, hogy támadjanak rá a rajzfilmsorozat íróira azért, mert a South Parkban megjelent Mohamed próféta, akinek bármilyen ábrázolását tiltja az iszlám. Az esetleges merénylők feladatát megkönnyítendő, a muzulmán hitre áttért fiatalember megadta az írók címét is. A 20 éves amerikai azt is elismerte, hogy információkkal segítette a szomáliai al-Sebab elnevezésű csoportot, amelyet az amerikai védelmi minisztérium terrorista szervezetnek tekint. Chesser ügyében februárban hoznak ítéletet. Ha bűnösnek találják, akár 30 év börtönbüntetést is kaphat. A South Parkban egyébként medvebundába öltöztetve jelent meg a próf! éta, ám miután a sorozat producereit többször megfenyegették, a műsort sugárzó Comedy Central csatorna kivágta a kifogásolt jelenetet.

Bombaküldeményeket fedeztek fel október 30-án két, az Egyesült Államokba tartó teherszállító repülőn, amelyek Dubaiból és Nagy-Britanniából indultak. A csomagokra a szaúdi hatóságok figyelmeztetése után találták rá. A bombaküldeményeket a jemeni al-Kaida adta fel egy chicagói zsinagóga címére.

Túszejtő akció az iraki keresztények ellen. Bagdadban október 31-én fegyveres támadók rontottak be egy katolikus templomba. A támadásért az al-Kaida szervezet vállalta a felelősséget. A templomban a túszejtés idején 100 hívő tartózkodott. A kiszabadításukra indított iraki-amerikai akció közben 46 túsz és a biztonsági erők hét tagja meghalt, és csaknem 60-an megsebesültek. A támadók interneten közzétett üzenetükben az Irakban és Egyiptomban bebörtönzött társaik szabadon engedését követelték. A túszejtő akciót követően az iraki hatóságok körülkerítették egy iraki magántulajdonú tévé, az al-Bagdadija épületét, majd lekapcsolták a csatornát az energiaellátásról. A hadsereg azután indított akciót a tévé ellen, hogy az leadta a bagdadi keresztény templomot elfoglaló terroristák követeléseit.

NOVEMBER

Görögország november 3-án két napra leállította a nemzetközi levél- és csomagküldést, miután néhány nappal korábban levélbombákat találtak több különböző athéni nagykövetségen. A címzettek közt volt Nicolas Sarkozy francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Silvio Berlusconi olasz elnök is. A hatóságok szerint a merényletkísérletekért egy radikális, szélsőbaloldali szervezet felelős, amelynek két huszonéves tagját letartóztatták.

Új stratégiát jelentettek be a terroristák. November 20.-án közzétett üzenetében az al-Kaida jemeni ága meghirdette az ezer seb stratégiáját, amelynek célja, hogy “kivéreztesse az ellenséget”. Az Al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP) elnevezésű szervezet októberben két csomagbombát küldött az Egyesült Államokba. Új stratégiájában a csoport azt állítja, hogy már nem akarnak a 2001. szeptember 11-i támadásokhoz hasonló tömegpusztítást. Ehelyett csomagbombákkal véreztetnék ki az ellenséget. A szervezet szerint a “Vérzés hadművelet” részeként októberben elküldött csomagok elkészítése mindössze 4200 dollárba (körülbelül 840 ezer forintba) került. A terv végrehajtása pedig összesen három hónapig tartott. A nyomtatópatronokba helyezett robbanószerkezeteket két chicagói zsinagógának címezték, de útközben az amerikai biztonsági szolgálatok megtalálták őket.

Terrortámadástól tartva november 22-én Berlinben biztonsági okokból ideiglenesen lezárták a német parlament panoráma-kupoláját a látogatók elől. A döntést a német hatóságok azután hozták, hogy a Spiegel magazin egy informátortól megtudta, hogy az al-Kaidához köthető szélsőséges iszlamisták túszejtő akcióra készülnek a Reichstag épületében. A Spiegel szerint informátoruk külföldön él, és arról tájékoztatta a német hatóságokat, hogy egy hat fős csoport tagjai támadást szerveznek Németországban. Az akciót állítólag februárra vagy márciusra tervezik. A német magazin szerint az informátoruk korábban szintén a terrorcsoport tagja volt, de azóta elhagyta a társait. Életét féltve visszatért Németországba, hogy ott újra együtt élhessen a családjával. Elmondása szerint a német parlament a tervezett terrortámadások csupán egyik lehetséges célpontja.

Teheránban bombamerényletekben meghalt egy iráni nukleáris kutató, egy kollégája pedig megsebesült. A robbanások november 29-én történtek. A támadók motorkerékpárokon érkeztek. Az akcióért az iráni hatóságok az izraeli és az amerikai titkosszolgálatokat tették felelőssé.

DECEMBER

Felrobbant két autó a svéd fővárosban. A december 11-én történt detonációkban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült. A svéd hatóságok terrortámadásnak minősítették a történteket. A svéd állami tévé híradása szerint a detonáció halálos áldozata a merénylő volt, akinek a holtteste mellett találtak egy csomagot, amely szögekkel volt tele. A TT svéd hírügynökség szerint a robbanások előtt nem sokkal kaptak egy fenyegető e-mailt, amely “felszólítja a mudzsahedineket, az iszlám harcosait Európában, hogy ébredjenek”. Az üzenetben állítólag a svéd grafikus, Lars Vilks Mohamed-karikatúráiról és a svéd haderő afganisztáni jelenlétéről van szó. A hírügynökség szerint az e-mail “disznónak nevezi” a grafikust, és azt ígéri, hogy “a svédek úgy fognak meghalni, ahogy muzulmán testvéreink”. A hírügynökség szerint hasonló tartalmú elektronikus üzenetet kapott a svéd titkosszolgálat, a Säpo is.

Bombaküldemények robbantak külföldi nagykövetségeken Rómában. December 23-án a svájci és chilei külképviseletek épületeiben robbantak fel csomagokba rejtett pokolgépek – megsebesítve egy-egy nagykövetségi alkalmazottat. Az akciókért egy olasz anarchista csoport vállalta a felelősséget. Pár nappal később, december 27-én újabb levélbombát találtak Rómában a görög nagykövetségen. A csomagot a nagykövetség egyik alkalmazottja kibontotta, de a pokolgép nem robbant fel. Ezután tűzszerészek hatástalanították a robbanószerkezetet.

Bomba robbant december 25-én a karácsonyi misén egy templomban a Fülöp-szigetek déli részén. A helyi hatóságok szerint az akciót az Abu Szavjaf nevű, helyi muszlim katonai csoport követhette el, amelyik az Al-Kaida terrorszervezettel van kapcsolatban. A robbantás a Jolo nevű szigeten történt. A pokolgép az oltár közelében robbant fel: a helyi rendőrség szerint csak azért nem volt több áldozata a detonációnak, mert a bombának nem voltak repeszei. A sérültek között volt a pap is, aki a misét celebrálta.