Étkezési jegyért dinnyét?

Marosvásárhelyen a piacon elfogadnak étkezési jegyeket is. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy friss zöldséget, vagy akár dinnyét vásárolhatnak azokért a jegyekért, amelyeket eddig csak üzletekben vagy szupermarketekben válthattak be.

A probléma mindössze annyi, hogy ez törvényellenes, ugyanis az üzletek, amelyek elfogadnak étkezési jegyet, szerződést kötöttek a céggel, amely ezeket kiadja, és a jegyek ellenértékét pénzben kapják meg. A törvényben ugyanakkor az is szerepel, hogy csakis attól fogadhatják el a jegyeket, akinek a nevére szólnak azok. Igy tehát könnyen előfordulhat, hogy a gazdák ingyen adták oda termékeiket, mert a boltban nem fogják elfogadni a különböző cégek által kiadott étkezési- vagy ajándékjegyeket.

Ugyanígy járnak el vidéki kis boltok, akik ugyan nem kötöttek szerződést, de elfogadják az étkezési jegyeket, majd nagy mennyiségben váltják be a nagyobb áruházakban. Sőt, ők nem ritkán az étkezési jegy valódi áránál 50-88 banival kevesebbért váltják élelmiszerre a jegyeket, mondván, hogy csak így tudják beváltani a boltokban.