Érvényesül a közösségi szellem

Érvényesül a közösségi szellem
Nagyvárad – Számos magyar kulturális tevékenységet a nagyvárad-velencei RMDSZ kezdeményezett- derült ki azon a keddi sajtótájékoztatón, melyet Cservák Miklós körzeti elnök és dr. Fleisz János városi tanácsos tartott.

Az RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén tartott keddi sajtótájékoztatón dr. Fleisz János helyi önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet: egy szemléletváltás részeként annak idején ő indítványozta, hogy az RMDSZ városi tanácsosai tartsanak fogadóórákat a negyedekben, jelenleg pedig a frakciószabályzat is előírja ezt. Mint Várad-Velencéért felelős tanácsos visszaemlékezett azokra a huszonegy évvel ezelőtti történésekre, amikor a körzetek közül elsőként megalakult a helyi RMDSZ-szervezet. A közösségi szellem érvényesülésével az alapítóknak sikerült rendbe tenniük a leromlott állapotban levő kultúrotthont, mely székházban azóta is aktív tevékenység zajlik.
Dr. Fleisz János hangsúlyozta: a Helyi Tanácsban igyekszik tudatosítani kollegáiban, hogy Várad-Velencét sem szabad elhanyagolni, hiszen 700 éves történelmével “régebbi, mint Bukarest”, amikor pedig 1850-ben a négy városrész egyesülésével létrejött a modern Nagyvárad, Velence is egyike volt ezen alkotórészeknek. Az utóbbi időszakban leaszfaltoztak ugyan néhány utcát, de még mindig sok a tennivaló, például fel kellene újítani a körzet hagyományos központjának számító Templom tért. A tanácsos azt igérte: javasolni fogja, hogy a helyi költségvetésben különítsenek el erre is pénzösszeget.
 
Évi rendszerességgel
 
Cservák Miklós körzeti elnök elárulta: 1990 óta RMDSZ-tag, 1991-ben gazdasági alelnökként kapcsolódott be a vezetésbe. Egy lepusztult épületet “örököltek”, de közös összefogással, az akkori elnök segítségével is, másfél év alatt sikerült lakhatóvá tenni az épületet. Cservák Miklós elégtétellel a hangjában sorolta azokat a tevékenységeket, melyeket elsőként a velencei RMDSZ kezdeményezett, mint például: Mikulás napi ünnepség, farsangi mulatság, szilveszteri buli vagy egy cserkészcsapat létrehozása. Arról számolt be továbbá, hogy elsőként náluk lépett fel a Varadinum vonósnégyes, egy időben pedig tánc- és színjátszócsoportot, valamint dalárdát is működtettek, a MIDESZ keretében. Felemelő érzés, hogy évi rendszerességgel, neves vendégek fellépésével megszervezett hagyományőrző rendezvényeik több ezer magyar embert mozgatnak meg (nőnapok, nótaestek, szüreti bálok, jótékonysági estek, Ki Mit Tud?!-ok, adventi koncertek, Tere-fere Klub stb.).
 
Aláírt címeres zászló
 
A várad-velencei RMDSZ-körzet aktívan részt vesz a majálison is, illetve tíz éve egy menettánccsoportot is működtett, a Varga Friderika vezette Mistique Mazsorett szép sikereket ért el (IV. hely a 2008-as Brno-i Európa Bajnokságon, I. hely a 2009-es országos bajnoságon, valamint A Magyar Kultúráért Emlékplakett 2011-ben). Cservák Miklós büszkén beszélt arról, hogy Sólyom László volt köztársasági elnök aláírásával egy címeres magyar zászlót is kaptak. A tervek közül megemlítette egy néptánccsoport, valamint egy amatőr gyermek- és felnőtt színjátszócsoport beindítását, valamint a havi jogi tanácsadás megszervezését.
 
Ciucur Losonczi Antonius