Értékes örökségünk Biharban

Akt.:
Értékes örökségünk Biharban
Bihar megye – Épített örökségünk Bihar megyében – ezzel a címmel nyílt fotókiállítás múlt pénteken a nagyváradi Arcadia Bábszínház előcsarnokában, a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében.

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg pénteken az Arcadia Bábszínház előcsarnokában Dukrét Gézának, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédelmi és Emlékhely Bizottság elnökének a fotókiállítása. Mint a tárlatnyitón kiderült, a felvételek eredetileg illsztrációnak készültek a 2009-ben ugyanezzel a címmel megjelent könyvhöz, de a minőségük megengedte, hogy most egy kiállítás keretében is bemutassák a felvételek egy részét. A nyitó rendezvény alaphangulatát a Stadler klarinét kamaraegyüttes négy tagjának a játéka teremtette meg, majd Péter I. Zoltán helytörténész méltatta a tárlatot. Mint kifejtette, az épített örökség a kulturális örökség egy igen fontos része, de lényegi különbség a műemlékekhez képest az, hogy az előbbiek törvényileg nem védettek. Az épített örökség értéke megfogalmazása szerin lehet egyrészt történeti, hiszen a történelem egy szegletének a tárgyi bizonyítéka az illető épület, másrészt pedig esztétikai és etikai értékekkel is bír: művészi színvonalat fejez ki és emóciót vált ki a szemlélőből.

Értékkel bíró épületek

Árpád-kori templomok, kastélyok, kúriák, érmelléki pincesorok – történelmi jelentőségű, különleges értékkel bíró épületeket ismerhetünk meg a kiállításnak köszönhetően, amelynek anyaga több éven keresztül gyűlt össze. A felvételek készítője, Dukrét Géza elmondta: az Épített örökségünk Bihar megyében című könyvet több mint hétszáz felvétellel illusztrálták, amelyek több mint háromszáz építményről készültek a megye számos településén. Ezek közül a legjellegzetesebbek kerültek be a mostani kiállítás anyagába. Ilyen például a semjéni református templom szószéke, melynek festett képei egyedinek számítanak a Kárpát-medencében, a rontói temetőkápolna, melyről kevesek tudják, hogy az egyik legrégebbi Árpád-kori templomunk, az eredeti állapotában fennmaradt micskei református templom, vagy a síteri templom jellegzetes sarok cibóriuma. A kastélyokkal és kúriákkal kapcsolatosan megtudhattuk: főleg azokkal vannak komoly gondok, amelyeknek nincs semmilyen funkciójuk, tehát „gazdájuk” sem – ezek szépen, lassan tönkremennek… Ilyen aggasztó állapotban van például a bályoki kastély, de beszélhetünk a jellegzetes érmelléki pincesorokról is, amelyek sajnos nincsenek rajta a hivatalos műemléklistán.

Tököli Magdolna