Érszűkület ellen egy kis szeszt

Korosodó embereknél sokkal ritkábban következik be érszűkület, ha rendszeresen kevés alkoholt fogyasztanak. Az amerikai kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzás éppen ellenkező hatású.

Évezredek óta sokat emlegették az alkohol – kiváltképp a bor – szívet védő hatását, és néhány évszázada az orvostudomány is gondos megfigyelések, tanulmányok útján foglalkozik ezzel a fontos témával. Amikor a múlt században megszerveződtek az infarktus korszerű kezelésére alkalmas őrzőszobák, hamar felfigyeltek arra, hogy a francia kórházak ezen részlegeire szinte kizárólag azok kerülnek heveny szívizomelhalás miatt, akik vagy egyáltalán nem isznak vörösbort vagy éppen súlyos alkoholisták. A statisztikák is hamar igazolták, hogy a rendszeres, mérsékelt borivók kapnak a legritkábban szívinfarktust – már persze, ha nem kövérek, cukorbetegek, és nem dohányoznak.

Csak mérsékelten!

Amerikai kutatók az alsó végtagi érszűkület vizsgálatához az Egyesült Államok négy területén önként jelentkezőket toboroztak a nyolcvanas években. A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmány 1988-ban kezdődött és terv szerint 2009-ben fejeződik be. Kenneth J. Mukamalnak és munkatársainak csaknem hatezer idős amerikai évente eljuttatja, hogy milyen szeszfélékből hetenként átlag mennyit fogyasztott. A csoport felének feltérképezték érrendszeri állapotát. A jelenlegi elemzésben megvizsgálták, hogy közülük hányan szenvednek alsó végtagi érszűkületeben. Ezt az adatot vetették össze az alkoholfogyasztást leíró számokkal. A statisztikai értékelés szerint az érszűkület leginkább a nagyivókban alakul ki, őket követik az absztinensek. A legjobb állapotban azok vannak, akik minden héten elfogyasztanak egy-egy pohár bort. Ez cseppet sem meglepő következtetés: a súlyos alkoholisták általában rövidebb ideig élnek és az ivászat az idegrendszer állapotának sem tesz jót. Az viszont már sok szakember fantáziáját is foglalkoztatta, hogy miért szívvédő, érvédő a mérsékelt szeszfogyasztás. A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kis mennyiségű alkohol emeli a „hasznos” (HDL) koleszterin szintjét a vérben, csökkenti a véralvadás esélyét és az érelmeszesedés alapját képező, lassú gyulladásos folyamatot, erélyes antioxidáns hatású – és ez csak rövid válogatás abból a jótékony hatásokat soroló listából. A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmányának adataiból már két éve is nagy feltűnést keltő dolgozat született azt bizonyítva, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó, idős amerikaiak között a szívelégtelenség is később és ritkábban fordul elő.