Érrendszeri és kardiológiai központ

Nagyvárad – Kedd reggel a nagyváradi Polgámesteri Hivatal megkapta a jóváhagyást az euroregionális érrendszeri-kardiológiai beavatkozó központ létrehozására – jelentették be a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az év végére már működőképes lehet az az érrendszeri-kardiológiai központ, melynek jóváhagyását tegnap reggel tudatták a váradi Polgármesteri Hivatallal. Gheorghe Carp alpolgármester egy sajtótájékoztatón jelentette be a hírt. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében létesítendő központ – melynek teljes neve VIVA Anima Euroregionális invazív érrendszeri-kardiológiai beavatkozó központ – maximális finanszírozása meghaladja az 1 millió 750 ezer eurót.

Az összegen a magyarországi partnerrel közösen osztozik az önkormányzat. A beadványt még másfél évvel ezelőtt nyújtotta be a Polgármesteri Hivatal, amikor a kórházak még nem tartoztak helyhatósági fennhatósága alá. A tulajdonképpeni központot a Megyei Kórházban alakítják majd ki. A HURO-projekt a műtőtermek berendezését, valamint a szakemberek továbbképzését egyaránt finanszírozza. A központban lehetőség lesz különböző szívműtétek – többek között bypass műtétek – elvégzésére is, így a szív vagy érrendszeri betegeknek nem kell többet Kolozsvárra, Temesvárra vagy Marosvásárhelyre utazniuk kivizsgálásra, vagy műtétre. Ilie Bolojan polgármester elmondta: a központot kolozsvári sebészek közreműködésével hoznák létre.