Érmelléki borverseny tizennegyedszer

Érmelléki borverseny tizennegyedszer

Bihar megye – Tizenkilenc település 101 bora versengett az Érmellék legjobb bora címért szombaton Székelyhídon. Nem maradt el a hagyományos tombolahúzás és a hajnalig tartó bál sem.

A XIV. Érmelléki borversenyen 19 település, Szalárd, Diószeg, Bályok, Monospetri, Érköbölkút, Nagykágya, Szentjobb, Hegyközszentmiklós, Szentimre, Szilágysomlyó, Bihar, Mezőtelegd, Érmihályfalva, a házigazda Székelyhíd, valamint a magyarországi Kokad, Földes, Vámospércs, Létavértes és Gyöngyös 101 bora vett részt, 55 fehér száraz bor, 19 fehér aromás és 27 vörös bor versengett a legjobb érmelléki bor minősítésért. A zsűri elnöke Fábián Tibor mellett, dr. Barócsi Zoltán tanár és Wachtler István, a gyöngyösi Károly Róbert Szőlészeti és Borászati Főiskola dékánja, Dávid György, Szász József, Czapp Árpád és Barta Károly közel nyolc órán keresztül kóstolgatta a határon inneni és túli Érmellék kitűnő borait.

Székelyhídiak rangsora

A hagyományoknak megfelelően a zsűri külön díjazta a székelyhídi borászok borait. E megmérettetésen a székelyhídi fehér száraz borok kategóriában I. lett Takács Gyula leányka bora, II. Fele László vegyes-fehérje, harmadik Szabó Zsolt királyleányka bora. Fehér aromás kategóriában I. Bereczki Károly leánykája, II. Bartha Imre királyleánykája, III. pedig Kovács Lajos muskotálya. Vörös bor kategóriában I. Gavrucza Tibor cabernet sauvignonja, II. Király József bora, a III. Szabó Zsolt vegyes vörösbora. A Mihály Gábor szobrászművész által készített és 2007-ben felajánlott Hamvasfürt vándordíjat Kovács Lajos székelyhídi borász őrizheti egy évig. A díjat az alkotótól vehette át. A nagyváradi Pro Technic cég különdíját Bereczki Károly székelyhídi borásznak ítélte a zsűri.

Tombola és bál

A rangos rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pete István szenátor, Sóki Béla képviselő, valamint Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is. Hagyománnyá vált, hogy az érmelléki borversenyen tombolajátékot is szerveznek. Az idén Hasznosi Sándornak kedvezett a szerencse, aki a fődíjat, egy színes tévét vihetett haza. Az eredményhirdetést követően kezdetét vette a hajnalig tartó borászok bálja, melyhez a talpalávalót Tivadar József szolgáltatta.

A legjobbak

Az érmelléki fehér száraz borok kategóriában I. Kun Géza bihardiószegi 2007-es leányka bora, II. Hegedűs István 2007-es bihardiószegi királyleányka bora, III. a kokadi Prekup Gyula hárslevelűje. A fehér aromás borok kategóriában I. Kelemen József (Monospetri) muscat ottonelje, II. Tivadar Péter (Bihardiószeg) muscat ottonelje, III. a fehér száraz borok kategóriában szintén III. helyezett kokadi Prekup Gyula bora lett. Vörös borok kategóriában I. Tolnai László (Bihardiószeg) merlot bora, II. Kelemen Attila (Monospetri) kékfrankosa, III. a bihardiószegi Corbu\ Dan burgundija.

Fekete Katalin