Érettségi botrány: letartóztatták a diáklányt is

A kolozsvári itélőtábla keddi döntése értelmében 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a máramarosszigeti diáklányt, akit azzal gyanúsitanak, hogy részt vett Meda Leordan igazgatónőval közösen több mint 120 diák érettségijének megvételében.

A Gheorghe Pop de Basesti magániskola igazgatónője, Meda Leordean és a 33 éves diáklány, Ileana Botici beismerték, hogy pénzt gyűjtöttek össze az iskolába kirendelt érettségi bizottság megvesztegetésére, ügyvédeik azonban mégis megdöbbentek a különösen szigorú itéleten. Az igazgatónő ügyvédjének elmondása szerint védencét, aki már csütörtök óta alig evett és aludt továbbra is benntartják, sőt egészségügyi problémái ellenére orvosi kivizsgálásra sem engedik. Az ügyvédek véleménye szerint mindezzel az ügyészek csak példát akarnak mutatni, ugyanakkor meg akarják félelmliteni azt a 120 diákot és 50 tanárt aki még az ügyben érintett.

A máramarosszigeti Kisipari és Szolgáltatások Iskolacsoport vizsgabizottsága elnökének szállásán nem találtak pénzt, így dr. Virgil Ispas, a kolozsvári Műszaki Egyetem tanára csak gyanusítottja az ügynek, míg Botici és Leordean vádlottak. Az ügyvéd elmondása szerint tíz CD-nyi rögzített anyag van a vizsgán készült videofelvételekkel és telefonbeszélgetések átirataival. Veronica Gavris-Todinca, Meda Leordan ügyvédje még szerdán azt mondta, hogy házkutatást tartottak kliensénél, melynek nyomán lefoglaltak 70 ezer lejt és 1750 eurot. Ezekről az összegekről azt feltételezik, hogy az érettségizők adták neki azért, hogy átmenjenek a vizsgákon, ezért a Korrupcióellenes Ügyészség lefoglalta a summát. Leordean ügyvédje zaklatásnak nevezte a vizsgálati eljárást, mondván, hogy az a pénz bankkölcsönökből és telekeladásból származik, amit tanúkkal is tudtak volna bizonyítani, de az ügyészek nem fogadtak el egyetlen tanút sem.