Érdektelenségbe fulladt közvita

Érdektelenségbe fulladt közvita
Nagyvárad – Kedden a városháza dísztermében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közmeghallgatást szervezett az önkormányzat idei költségvetés- tervezetéről. Az illetékeseken kivül senki sem vett részt a vitán.

Kedd délután a városháza dísztermében a Polgármesteri Hivatal közvitát szervezett Nagyvárad 2010-es költségvetés-tervezetéről. A rendezvényen Biró Rozália alpolgármesteren, Eduard Florea gazdasági igazgatón és néhány újságírón kivül egyetlen állampolgár sem vett részt, így a közmeghallgatás gyakorlatilag sajtóértekezletté alakult, melyen az illetékesek elismételték egy két héttel korábban megtartott tájékoztatón elhangzottakat. Néhány változás azért történt azóta, így például 20 millió lejjel kisebb büdzsével számolnak (603.391.600 lej), mivel az államháztartásból ennyivel kevesebb összeget folyósítottak. Az önkormányzat priorításai közé tartozik a közpénzek hatékony felhasználása, a közszolgáltatások minőségének jobbítása, a föld alatti és -feletti infrastrukturális beruházások, az egészségügy és a tanügy, valamint a műemlék épületeknek a renoválása. Újdonságként megemlítendő a speciális illetékek bevezetése, illetve az, hogy a forrásként megjelölt vissza nem térítendő támogatások részaránya jelentősen nőtt, elérve a 24 százalékot. Utóbbi kiegészül a saját jövedelmekkel (33%), a banki kölcsönökkel (11%), a központi finanszírozással (25%), a különleges illetékekkel és a forgóalappal (4%), valamint az önfinanszírozott tevékenységekkel (3%).

Operatív és tőkekiadások

Az idei költségvetés-tervezet különben 22 százalékkal nagyobb a 2009-ben megvalósult büdzséhez képest és 10 százalékkal kisebb a tavaly tervezettnél (ennek fő okai a gazdasági válság és a saját jövedelmek apadása).

Az operatív költségek 53 százalékot, a tőkekiadások 44 százalékot tesznek ki. A tervbe vett 337.079.760 lej működési költségből a tanügyre 35%, a közszolgáltatásokra 21%, szociális ügyekre 15%, a közintézményeknek 11%, a köztartozásokra és önfinanszírozásra 5-5%, sportra és kultúrára 3%, az egészségügyre 2% jut, a maradék összeg pedig egyébre. Az ehhez szükséges pénzt önfinanszírozásból (5%), a különleges illetékekből (1%), saját jövedelemforrásokból (50%) és az állami költségvetésből (44%) biztosítják.

A tőkekiadások megoszlása a következő: Vízügyi Társaság (38%), műszaki igazgatóság (31%), EU-s pénzkezelési részleg (19%), ingatlankezelőség (6%), Helyi Közlekedési Vállalat (2%), Hőerőmű (2%), urbanisztika és egyéb 1-1%. Az ehhez szükséges források vissza nem térítendő támogatásokból (16%), hitelekből (24%), a városi (22%) és a központi (38%) költségvetésből származnak.

Infrastrukturális beruházások

Ami az infrastrukturális beruházásokat illeti: egyebek mellett 2010-ban jelentős hangsúlyt fektetnek az utcák aszfaltozására és korszerűsítésére, a parkolóhelyek kialakítására, a víz- és csatornahálózat fejlesztésére és a hőközpontok rehabilitációjára. Bővítik a Rulikowski temetőt, támogatják a tömbházak hőszigetelését és elkészítik az új általános városrendezési tervet (PUG). Pénzt fordítanak többek közt a Városi Kórház szakambulancia részlegének felújítására, a sportcsarnok tetőszerkezetére, a színházépületre és a nagyváradi várra. A Bihar FC labdarúgóklub idei tervezett költségvetése ugyanakkor 3,6 millió lej, melyből a helyi és a megyei tanács együttesen 2 millió lejt biztosítana.

Nagyvárad 2010-es költségvetés-tervezetéről jövő heti ülésén fog szavazni az önkörmányzat képviselő-testülete.

Ciucur Losonczi Antonius