Érdektelenek a váradi horgászok?

Úgy tűnik, hogy a Bihar megyei pecásokat nem érdekli, mi is történik mostanság az érdeküket védő szervezetben, a megyei horgászegyesületben…

Azt már feltételezni sem merem, hogy a bihari sporthorgászok átvették azt a valamikori szokást, amelyiknek az alapszabálya a „fizess és menj” volt, de egy biztos: szinte képtelenség megfejteni, mi lehet az oka pecásaink érdektelenségének… Lényeg a lényeg, hogy nagyon kevesen veszik a fáradságot, hogy néha-néha benézzenek az egyesületbe érdeklődni, pedig annyiszor meghirdettük már, hogy minden hónap utolsó szerdáján délután 6 órától a váradi horgászklub bizottsági ülést tart, s erre bárki, aki tagja a klubnak, eljöhet, kérdéseire szívesen válaszolunk. Csak egy kérésünk lenne: ne akkor látogassanak meg minket, miután bor- vagy pálinkakóstolón voltak egy jó barátnál, mert ilyen esetben hamar csorba esik az úgynevezett civilizált hangnemen.

Halfogókból nyafogók

Arról is többször esett szó, hogy azok, akik tagjai az egyesületünknek, a tagság megszerzésével nemcsak jogokat kaptak, hanem kötelességeket is. Mivel mifelénk országos hagyomány, hogy csak a jogokat ismerjük, a kötelességeket nem, egyáltalán nem meglepő a pecások hányadának hozzáállása a kérdéshez… Pedig jó lenne már felébredni, kedves horgásztársak, és észrevenni egy szomorú igazságot: rajtunk horgászokon kívül senki nem fog egy fűszálat sem megmozdítani a horgászatért, nekünk kell harcolnunk a vizekért, a halakért, azért, hogy nyugodtan pecázhassunk! Legfeljebb azok mozdulnak meg, akik busás hasznot remélve jó pénzért eladják, ami még a miénk. És akkor igazán jó okunk lesz a siránkozásra, mert a horgászat is csak legenda marad, amelyről esős estéken mesélhetünk majd unokáinknak. A kis srác pedig nem fogja megismerni azt az érzést, amit csak egy nagyobb hal megfogása tud előidézni… Végkövetkeztetésként talán még annyit: ha továbbra is csak szemetelni és halat gyilkolni járunk ki a partra, már csak mi horgászok maradunk meg, viszont nem halfogók leszünk, csak nyafogók. Sajnos nem állunk messze ettől!

Ács Tibor