Mandátum

2020.12.21. 18:22

George Simion: Nem igazolta a bizottság Francisc Tobă képviselői mandátumát

Nem igazolta a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) listáin képviselővé választott Francisc Tobă mandátumát a mandátumigazoló bizottság – közölte az alakulat vezetője, George Simion.

„Az összes törvényhozó közül egynek a mandátumát nem igazolták, a Francisc Tobáét. Méltányolom az RMDSZ és a PSD álláspontját, és a többi pártét is, amelyek nem szavazták meg mandátuma hitelesítését” – fogalmazott Simion.

Az AUR elnöke hozzátette, Francisc Tobă nem tagja az AUR-nak, egy másik alakulattól érkezett, ahol főtitkári tisztséget töltött be, és „az utolsó nap” iratkozott fel a jelöltlistára. Az AUR azért nem kívánta igazolni mandátumát, mert felmerült a gyanú, hogy Francisc Tobă részt vett az 1989-es forradalom elfojtására tett kísérletben.

Hétfőn összeült az alsóház mandátumigazoló bizottsága, hogy hitelesítse a frissen megválasztott képviselők mandátumát.

Mandátumuk igazolását követően a képviselők leteszik az esküt a plénum előtt.

A képviselőház akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők mandátumának kétharmadát igazolták, és letették az esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában