Építőteleppé vált az állatkert

Építőteleppé vált az állatkert
Nagyvárad – Javában zajlanak a bővítési és korszerűsítési munkálatok a Nagyváradi Állatkertben. A beruházás összértéke meghaladja a 15 millió lejt, ebből 25 százalékot az önkormányzat áll.

Mint ismeretes egy 2007-es kormányhatározat értelmében Romániában összesen tizennégy állatkertet korszerűsítenek a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával. Ezek közül az egyik a Nagyváradi Állatkert, melynek az eddigi 3,6 hektáros alapterületét 7,5 hektárra bővítik. A több mint 15 millió lejből 25 százalékot a helyi önkormányzat, míg 75 százalékot a szaktárca áll. Biró Rozália alpolgármester hétfőna helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a finanszírozási szerződést még 2008-ban írták alá, majd egy elhúzódott közbeszerzési eljárás után a kivitelezéssel a tordai MBS Groupot, a tarjáni Dan&Dan Construct Kft-t. és a Piteşti-i Sanero Composites Kft.-t bízták meg. Bimbó Szuhai Tibor, a Közterület-fenntartó és Piacrendészeti Vállalat műszaki igazgatója közölte, hogy többek között a debreceni vadasparktól is kölcsönöztek ötleteket az állatkert bővítési és korszerűsítési tervének kidolgozásakor.

Módosították a terveket

Több pontban módosították az eredeti terveket: új helyre került például az állatorvosi rendelő valamint egy emléktárgyakkal kereskedő üzletet is beterveztek. Nevelői célzattal ökológiai programokat szerveznek majd gyerekeknek, a rókáknak egy speciális élőhelyet alakítanak ki, több mellékhelyiséget építenek. Egyik érdekes program-lehetőség lesz az állatsimogató, ahol a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a barátságosabb állatkert-lakókkal. A vezetőség célja élettel tölteni meg az állatparkot. Szeretnék a termálvizek miatt Bihar megyébe érkező turisták számára is vonzóvá tenni az állatkertet. A makett bemutatását követő terepszemlén láthattuk, hogy már több új épület is áll az új területen, ugyanakkor a meglévő régi ingatlanok lebontásra kerülnek. Jelenleg egyébként mintegy 700 példány, és 50 faj él a nagyváradi állatkertben.

Mészáros Tímea