ERDON Helyi hírek

2008.11.26. 17:43

Határokon átívelő kapcsolat

<p>Szatmár megye — A szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyolc tagú küldöttségét látta vendégül.</p>

Négynapos látogatást tett Szatmárnémetiben a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyolctagú küldöttsége, a vendéglátó iskola a Mihai Eminescu Főgimnázium volt. A nyíregyházi küldöttséget Báncsi Ferencné igazgatóhelyettes, Paluskáné Jebelovszki Tünde angoltanár és Tóthné Szabolcsi Zsuzsa franciatanár, projekt felelős, valamint az intézmény öt diákja alkotta. 

Nyolcéves együttműködés

Az ismerkedés kezdeményezője a nyíregyházi Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt. Mint az iskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk,  Magyarország, Románia és Ukrajna elhelyezkedése kitűnő lehetőség a határokon átívelő kapcsolatépítéshez, majd a kialakult kapcsolatrendszer további fejlesztéséhez. A Mihai Eminescu Főgimnáziumban tegnap megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a két intézmény közel nyolcéves együttműködést tudhat maga mögött. A két iskola képviselőinek célja együtt dolgozni ebben a régióban, aminek a közös projektírás, –megvalósítás képezi az alapját, s értelemszerűen a november 24–27. közötti látogatás célja is ez. A pályázatok elbírálásakor sokat nyom a latba az, ha határokon átívelő pályázatról van szó.

Pályázatok

Többféle pályázatban is lehet gondolkodni. Az oktatási pályázatok megnyerésével iskolai programokat, iskolán kívüli tevékenységeket vagy  diákcsere–programokat lehet szervezni. A kulturális pályázatok a városok bemutatását stb. célozzák. A turisztikai pályázatok segítségével olyan rendezvényekben lehet részt vállalni, amelyeknek köszönhetően minél többen ellátogatnak arra a településre, ahol a pályázatban részt vevő iskolák találhatóak — magyarázta a projektfelelős Tóthné Szabolcsi Zsuzsa.

Karikás Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!