Épül – szépül a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház

Épül – szépül a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház
Bihar megye – Már többször beszámoltunk a margittai városi kórház nagyszabású felújítási munkálatairól.

A belgyógyászat épületeit, az újszülött osztályt, a balneológiát és az új konyhát már átadták, most a gyerekosztály és a pneumológia épületére kerül sor. Ezen kívül egy teljesen új épületszárnyat is építenek. A közelmúltban Cseke Attila egészségügy – miniszter ismét ellátogatott szülővárosa kórházába és szemügyre vette a felújítandó épületeket. A kivitelezés elkezdése elé eddig a hosszantartó óvások gördítették az akadályt. Most végre aláírta az önkormányzat és a kivitelező a munkaszerződést. A beruházási költségek összege 3654000 lej. Ebből az önkormányzat önrésze 183000 lej. Ez az összeg magában foglalja a balneológia új szárnyát, mely a régi konyha helyén fog felépülni. Ennek egy részében kórházi ápolás fog folyni, másik része pedig fizetéses betegeket fogad, szállodai rendszerű szolgáltatásokkal. A felmérések szerint erre van igény. Elkészült az ütemterv a két épület felújítására is, melynek összértéke 2541000 lej, melyből az önrész 126000 lej. Megvan a terv a kórház összes épületének felújítására, valamint a víz, a csatorna és a fűtésrendszer modernizálására. Ennek összértéke 5900000 lej. Ezzel lenne teljes az intézmény felújítása. Erre az összegre még nincs konkrét ígéret, de előfordulhat, hogy valamelyik intézmény nem költi el ütemterv szerint a támogatását és azt újraosztják az igénylők között. A hatástanulmány és a kivitelezési tervek készen állnak, azonnal tudnának dolgozni „csak” a pénz kellene megérkezzen.

Az intézmény orvosi műszerekre is jelentős összegeket kapott. Összesen 1578000 lejt, melyből az önrész mindössze 79000 lej. Ez az összeg heteken belül meg fog érkezni. Ebből 3 altatógépet, 3 műtőlámpát, 1 ortopéd műtőasztalt, 1 hordozható röntgengépet, 1 artroszkópot, laboratóriumi felszereléseket, videó – gasztroszkópot, 3 defibrillátort, állapotjelző monitorokat és felszereléseket vásárolnak a balneológia részére. A napokban adták át az európai mércével mérve is legmodernebbek közé tartozó felvonókat a sebészeten és a konyhán.

Bradács Alíz az intézmény menedzsere elmondta, hogy várják kormányhatározatot, mely Margittához csatolja az érmihályfalvi kórházat. A személyzet is a margittai intézményhez fog tartozni, melyet a helyi tanácsok jóváhagytak. A megkezdett beruházásokhoz az önrészt az érmihályfalvi önkormányzat fogja biztosítani. A finanszírozást a minisztérium fedezi. Az intézmény átvett három orvost a felszámolt kórházakból. Közülük egyik gyermekgyógyász, aki idén be is költözik az egyik szolgálati lakásba.

A margittai és a berettyóújfalui kórházak két határon átnyúló közös pályázatot adtak be, melyhez az önrészt az önkormányzat adja. Az egyik a távdiagnosztikai rendszer tanulmányára és eszközbeszerzésére irányul, a másik a határövezetben lakók egészségügyi kártyájának beszerzésére szolgáló tanulmány elkészítésére. Ez Bihar és Hajdú – Bihar megyékre vonatkozik. A két biztosítóház elnöke már tárgyalt ez ügyben. A rossz hír az, hogy a szűkös büdzsé miatt költségvetés karcsúsítást kell eszközölniük, melynek a létszámcsökkentés az egyik következménye. Ez az irodai alkalmazottakat érinti. Beszélgetésünk végén Bradács Alíz menedzser az Egészségügyi Világnap alkalmából a kórház munkaközössége nevében mindenkinek jó egészséget kívánt. Cseke Attila egészségügy – miniszternek teljes szívükből köszönik az eddigi és az elkövetkező támogatásokat.

Szőke Ferenc

Címkék: ,