Élvonalban a szatmári kosaras lányok!

Élvonalban a szatmári kosaras lányok!
A 90–es évek elején szerepelt utoljára szatmárnémeti női kosárlabda–csapat a román élvonalbeli bajnokságban. Most a Városi Sportklub LPS csapata játszhat az A–osztályos bajnokságban.

Több mint 15 év szünet után ismét a román élvonalban szerepel a szatmárnémeti női kosárlabda–csapat. Ezúttal a Városi Sportklub LPS csapata vívta ki az A–osztályban való szereplési jogot, miután a másodosztályos bajnokság végén a második helyen végeztek, az U Craiova együttese mögött.

Marius Tar\a edző csapatának azonban keddig várni kellett, hogy a román szövetség közgyűlése igazolja, hogy osztályzó nélkül kvalifikálja magát az U Craiova és a VSK LPS az élvonalba. A tegnapi bukaresti gyűlésen ugyanis arról döntöttek, hogy a következő idényben az A–osztályosban 14 női csapat szerepeljen.

„Elértük célunkat. A munka neheze csak most következik” – mondta lapunknak a VSK kosárlabda szakosztályának leköszönő elnöke, Éles Péter. A FIBA–engedéllyel rendelkező játékosügynök ugyanis benyújtotta felmondását. Mint ismeretes, ezt azért tette, mert a klubelnöki tisztség és a FIBA–ügynökösködés összeférhetetlen. „Ha szükség lesz rám, bármiben szivesen rendelkezésére állok majd a klub vezetőinek. Azzal, hogy felmondta nem jelenti azt, hogy hátat fordítok a csapatnak. Mellettük maradok, és ha tudok – és kell –segítségükre leszek” – tette hozzá Éles.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődik a bajnokság. Minden esetre a csapat augusztusban kezdi majd felkészüléseit az élvonalra.

Fógel László, a VSK vezetője lapunknak elmondta, 600–700 ezer lejre lenne szüksége ahhoz, hogy a női kosárlabda–csapatot fenntartsák, és hogy bentmaradjon az élvonalba, és kétszer ennyi a férfi kézilabda–csapatnak, hogy feljussanak a következő idényben a Nemzeti Ligába. „A helyi tanács a töredékét tudja biztosítani ennek az összegnek. Reméljük mostmár a szponzorok is jönni fognak” – mondta Fógel, aki egyben a helyi tanács pénzügyi bizottságának elnöke is. Azt viszont elismerte, a két szakosztály következő idénybeli költségvetéséről csak a helyhatósági választások után dönt, a „következő” tanács.