Élvezettel tanulni és tanítani

Élvezettel tanulni és tanítani
Szatmár megye – Az elmúlt hétvégén Pethőné Nagy Csilla, a Pécsi Tudományegyetem tanára tartott módszertani képzést magyartanárok számára. Az általa írt tankönyveket és módszertani útmutatókat már sokan ismerik.

Bizonyára maradandó élménnyel és hasznos készségekkel gazdagodva tértek haza a magyartanárok a szombaton megtartott módszertani gyakorlatról. Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő ezúttal Pethőné Nagy Csillát, a Pécsi Tudományegyetem és a Babits Mihály Gyakorlógimnázium tanárát hívta meg a szakkörre, kinek neve nem volt ismeretlen, hiszen az általa írt tankönyvek, és módszertani útmutatók már eddig is nagy segítséget nyújtottak a pedagógusok munkájában. Péntek délután a Nagykároly környéki tanárok, szombat délelőtt az általános iskolai, délután pedig a líceumban tanító pedagógusok vettek részt a gyakorlaton. Ez utóbbi foglalkozáson a pedagógusok a diákok szövegértési és szövegalkotási képességeinek fejlesztésére nyertek részletes gyakorlati útmutatást. A tanárok most a diákok bőrébe bújhattak, négyfős csoportokban oldották meg a kapott feladatokat. Nagy Csilla élvezetesen és pörgő lendülettel vezette a „tanórát”, közvetlen stílusban, némi humort is belopva mondanivalójába.

Megmozgatta a fantáziájukat

Az újdonsült „diákoknak” Bundás Rekk alakját kellett elképzelniük, majd életéről egy rövid történetet kerekíteniük, mindegyiküknek önállóan, a maga fantáziája szerint. Ezzel szemléltette, hogy a tanulás minden gyereknél egyéni, soha sem lehet kollektív. Közben a „diákokat” már furdalta a kíváncsiság, hogy Bodor Ádám vajon hogyan képzelte el Bundás Rekk alakját, majd az elbeszélés első részletének elolvasása még inkább fokozta a feszültséget. Az író csak sejteti a jövőt, gondolkodásra késztetve az olvasót. A diákok megjósolják, mi fog történni az elbeszélés következő részében, ezt meg kell indokolniuk, majd összevetniük az író elképzelésével. Ez a fajta gondolkodás a tudományos megismerés alapja is. Közben a csoportban meg kell osztaniuk egymás között a feladatokat. „A diákok a megtanult tények nagy részét elfelejtik, tehát a tanításnak a diákok szociális, önismereti, gondolkodási, és egyéb készségeinek fejlesztésére kellene helyeznie a hangsúlyt, és egy általános, életszerű tudást átadnia, hiszen a demokráciákban a cél az, hogy az iskola ne alattvalókat, hanem öntörvényű polgárokat neveljen”, magyarázta Pethőné Nagy Csilla, hangsúlyozva, hogy az értékelés során pozitívan kell motiválni a gyerekeket, hiszen a felmérések szerint a posztkommunista országok diákjai jellemzően alul értékelik magukat, és önbizalomhiánnyal küzdenek. A neves pedagógus a módszertani képzés levezetésével újfent bebizonyította, hogy az élvezettel történő tanulás a legeredményesebb.

Pándi Annamária

Címkék: , ,